RESIPI KOREAN KIMCHI YANG MUDAH,SEDAP DAN HALAL
BAHAN - BAHAN
1 Saiz sederhana (2 paun) Kobis Napa atau hakusai
1/4 cawan garam (secukupnya )
Air secukupnya
1/4 cawan garam (secukupnya )
Air secukupnya
1 sudu besar bawang putih parut (5-6 ulas)
1 sudu teh halia parut / 1/2 inci halia
1 sudu teh gula
2-3 sudu besar stok ikan / Sos ikan
1 sudu teh halia parut / 1/2 inci halia
1 sudu teh gula
2-3 sudu besar stok ikan / Sos ikan
1-5 sudu Korea kepingan lada merah (gochugaru) *juga boleh menggunakan serbuk cili biasa
8 auns lobak Korea atau daikon, dikupas dan potong seperti batang mancis
4 Daun Bawang, dipotong dan potong kepada kepingan 1 inci
8 auns lobak Korea atau daikon, dikupas dan potong seperti batang mancis
4 Daun Bawang, dipotong dan potong kepada kepingan 1 inci
CARA - CARA MEMBUATNYA
1.Potong kubis
Potong kubis memanjang kepada keluarkan bahagian teras yang keras. Potong melintang dalam saiz 2 inci lebar.
2.Kobis masin
Letakkan kubis dan garam di dalam mangkuk besar. Dengan menggunakan tangan,urut garam ke dalam kubis sehingga ia mula melembut sedikit, kemudian masukkan air untuk menampung kubis. Tutup bekas dengan pinggan dan letakkan pemberat di atasnya,Biarkan selama 1 hingga 2 jam atau pun 4 jam
3.Bilas dan keringkan kubis:
Bilas kubis dengan air sejuk sebanyak 3 kali dan keringkan dengan penapis selama 15 hingga 20 minit.
4.Membuat Pes:
Sementara itu,campurkan bawang putih, halia, gula, dan sos ikan (atau 3 sudu air) di dalam mangkuk kecil dan kacau untuk membentuk pes . Campurkan gochugaru / serbuk cili mengikut kepedasan masing masing ( saya suka 3 1/2 sudu )
5. Menggabungkan sayur-sayuran dan pes:
Perlahan-lahan perah air yang tertinggal dari kubis dan letakkan ke dalam mangkuk bersama-sama dengan lobak, daun bawang, dan pes perasa.
6 Kacau sehingga sebati:
Dengan menggunakan tangan, perlahan-lahan sebatikan pes ke dalam sayur-sayuran sehingga pes benar - benar meresap ke dalam sayuran.
7.Pek kimchi ke dalam balang:
Letakkan kimchi ke dalam balang, tekan sedikit kimchi sehingga air garam keluar untuk meliputi sayur-sayuran. Biarkan sekurang-kurangnya 1 inci ruang tutupan. Seal balang dengan tudung.
8.Biarkan ia menapai / menjadi jeruk:
Biarkan kimchi anda pada suhu bilik selama 1-5 hari. Anda boleh melihat buih di dalam balang dan air garam boleh meresap keluar dari tudung.
9.Memeriksa setiap hari dan menyejukkan apabila siap
Periksa kimchi sekali sehari, Tekan sayur-sayuran dengan jari yang bersih atau sudu untuk memastikan ianya ditenggelami air garam. (Ini juga mengeluarkan gas yang dihasilkan semasa penapaian.)
Anda boleh merasa sedikit Kimchi pada ketika ini.Apabila kimchi yang rasanya cukup masak untuk citarasa anda, pindaghkan balang ke dalam peti sejuk atau anda boleh memakannya merta,
Untuk mendapat hasil yang terbaik biarkan selama seminggu dua.
NOTA
i Garam: Gunakan garam yang bebas daripada iodin yang boleh menghalang penapaian.
ii.Air: air yang berklorin boleh menghalang penapaian, jadi gunakan, suling, atau air yang ditapis untuk hasil yang terbaik
iii. Sos ikan boleh digantikan dengan sos tiram dan belacan ( ikut citarasa ) . Menggunakan kira-kira 2 sudu besar sos ikan, masin belacan, atau gabungan kedua-dua. Untuk kimchi vegetarian,gunakan 3/4 sudu teh serbuk rumpai laut dicampur dengan 3 sudu besar air, atau hanya 3 sudu besar air.
SELAMAT MENCUBA
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment