AMBUYAT @ LINUT
Ambuyat juga dikenali dengan nama lain seperti linut dan kapurung ( Bugis ) .Selain itu ianya juga dikenali sebagai papeda di Timur negara Indonesia.
Ambuyat kebiasaannya dimakan dengan menggunakan sejenis garpu buluh yang dipanggil candas, dengan cara menggolekkan kanji sekitar mata garfu dan kemudian mencelupkannya ke dalam sambal atau dimakan dengan pelbagai jenis lauk pauk.
Gambar di atas hanyalah sebagai hiasan dan cadangan untuk hidangan ambuyat atau linut selain dari anda boleh mempelbagaikan lauk pauk mengikut citarasa anda.
Resipinya satu set hidangan ambuyat atau linut yang menjadi cadangan saya adalah adalah seperti berikut.
RESEPI AMBUYAT @ LINUT
1 kg (6 cawan) sagu rumbia
Air panas yang baru dimasak
1 liter (4 cawan) air
Air panas yang baru dimasak
1 liter (4 cawan) air
CARA MEMBUATNYA
Sagu dicampur dengan 4 cawan air dan mendapkan selama 10 minit.
Tuang air dan masukkan sagu ke dalam bekas yang tahan air panas.
Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih.
Kacau hingga sebati dan
masak sehingga sagu kelihatan jernih dan likat
(seperti gam. Ini
menandakan sagu itu telah masak).
CARA ALTERNATIF
Tepung sagu dicampurkan dengan air
masak di atas kuali dengan api yang sederhana sehingga menjadi likat dan jenih.
RESEPI SAMBAL BELACAN UNTUK AMBUYAT/LINUT
1 Ketul belacan bakar
Cili padi / Cili biasa (ikut pedas yang dikehendaki)
Perasa Sedikit Gula Jus Limau secukupnya
Perasa Sedikit Gula Jus Limau secukupnya
* Anda boleh masukkan
sedikit bawang merah dengan isi udang ( direbus/dibakar )
CARA MEMBUATNYA
Masukkan semua bahan dalam lesung batu atau blender pun boleh
Tumbuk / kisarkan sehingga lumat.
Siap.
Bahan C
500 g (60 pokok) pucuk paku, dibersihkan dan dipetik
3 g (1/2 sudu teh) garam
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
20 g (3 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih ditumbuk
10 g (1 sudu makan) belacan
125 ml (1/2 cawan) air
1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan - See more at: http://suhailasyahida.blogspot.my/2015/01/resepi-linut-atau-ambuyat.html#sthash.l1z8YouX.dpuf
500 g (60 pokok) pucuk paku, dibersihkan dan dipetik
3 g (1/2 sudu teh) garam
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
20 g (3 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih ditumbuk
10 g (1 sudu makan) belacan
125 ml (1/2 cawan) air
1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan - See more at: http://suhailasyahida.blogspot.my/2015/01/resepi-linut-atau-ambuyat.html#sthash.l1z8YouX.dpuf
Bahan C
500 g (60 pokok) pucuk paku, dibersihkan dan dipetik
3 g (1/2 sudu teh) garam
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
20 g (3 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih ditumbuk
10 g (1 sudu makan) belacan
125 ml (1/2 cawan) air
1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan - See more at: http://suhailasyahida.blogspot.my/2015/01/resepi-linut-atau-ambuyat.html#sthash.l1z8YouX.dpuf
500 g (60 pokok) pucuk paku, dibersihkan dan dipetik
3 g (1/2 sudu teh) garam
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
20 g (3 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih ditumbuk
10 g (1 sudu makan) belacan
125 ml (1/2 cawan) air
1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan - See more at: http://suhailasyahida.blogspot.my/2015/01/resepi-linut-atau-ambuyat.html#sthash.l1z8YouX.dpuf
RESEPI SAYUR PUCUK PAKU / SAYUR MIDIN
500 g (60 pokok) pucuk paku (pucuk midin) dibersihkan dan dipetik
3 g (1/2 sudu teh) garam
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
20 g (3 ulas) bawang merah
3 g (1/2 sudu teh) garam
10 g (1 sudu makan) minyak sayuran
20 g (3 ulas) bawang merah
10 g (2 ulas) bawang putih ditumbuk
10 g (1 sudu makan) belacan
125 ml (1/2 cawan) air
1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan
10 g (1 sudu makan) belacan
125 ml (1/2 cawan) air
1 biji cili merah (dihiris) untuk hiasan
CARA - CARA MEMBUATNYA
Panaskan minyak di kuali
Tumis bawang putih,bawang merah dan belacan
Masukkan sayur pucuk paku dan garam.
Tambah 1/2 cawan air.
Masak hingga empuk.
Hiaskan dengan cili merah.
RESEPI IKAN MASAK GULAI
600 g ikan putih/tongkol/tenggiri/kurau/senangin ( telah disiang dan dipotong )
*40 g (5 ulas) bawang merah
*10 g (2 ulas) bawang putih
*10 g (2 sm) kunyit hidup
*10 g (2 sm) halia
*3 g (5 biji) cili padi /cili biasa mengikut
*40 g (5 ulas) bawang merah
*10 g (2 ulas) bawang putih
*10 g (2 sm) kunyit hidup
*10 g (2 sm) halia
*3 g (5 biji) cili padi /cili biasa mengikut
30 g (2 batang) serai, diketuk
5 g (5 keping) asam keping
9 g (1 sudu teh) garam
625 ml (2 cawan) air
5 g (5 keping) asam keping
9 g (1 sudu teh) garam
625 ml (2 cawan) air
Saya tambah terung asam.
CARA- CARA MEMBUATNYA
Bahan bertanda * ditumbuk kasar
Masakkan bahan - bahan di dalam
periuk bersama-sama dengan bahan-bahan lain.
Rebus sehingga masak.
mudah kan ?
Ambuyat atau linut ini sesuai dimakan ketika masih panas atau baru diangkat dari dapur.saya mencadangkan anda memasak lauk pauk terlebih dahulu kemudian barulah anda membuat ambuyat atau linut.
Ambuyat atau linut kebiasaannya dimakan menggunakan candas yang berbentuk seperti garfu yang diperbuat daripada buluh atau anda boleh menggunakan cara anda sendiri dengan menggunakan sudu atau garfu ataupun chopsticks.
SELAMAT MENCUBA
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment