Tuesday, February 23, 2016

9:29 AM

RESEPI MEE GORENG BASAH BY ANEKARASA


BAHAN - BAHAN
 ( 5 org makan )

* 600g mee kuning
* 2 ekor sotong
* 6 ekor udang basah
* 3 pokok sawi
* 1 sb pes lada kering
* 2 sb minyak masak
* 1/2 sb sos tiram
* 4 sb sos tomato
* 1/2 sb kicap pekat
* 3 cawan air panas
* 3 ulas bawang putih
* garam, gula & ajinomoto
* ** lada jeruk **
* cuka
* gula & garam
* lada besar hijau


CARA - CARA MEMASAKNYA

  Panaskan minyak.

 Tumis bawang putih hingga naik bau. 

Masukkan pes lada tumis sekejap. 

Masuk sotong & udang gaulkan sebati.

Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan ajinomoto.

 Kacau biar sekata. 

Masuk air panas dan biar menggelegak. 

Rasa cukup semua bahan perasa.

 Adjust ikut selera anda.

  Masukkan mee kuning & gaul sebati.

 Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air panas.

Kecilkan api & biar selama 4minit. 

Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. 

Masukkan taugeh dan gaul sekata.

Alihkan mee kuning dari kuali, jgn biarkan dlm kuali, air mee akan kering. 

Makan panas2 bersama lada jeruk,taburkan dgn daun bawang & bawang goreng.


SELAMAT MENCUBA

AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.com



0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU