Monday, February 22, 2016

9:09 AM

RESEPI JERUK MANGGA ASAM BOI
  BY SHEILA RUSLY


BAHAN - BAHAN

                                                                     4 biji mangga muda
                                                                     20 hingga 25 biji asam boi
                                                      10 hingga 15 tangkai cili padi ~ di hiris halus 
                                                            * mengikut kepedasan masing - masing
                                                                            2 cawan gula
                                                                      1 biji limau nipis di hiris ~
                                                          tambah jika guna limau kasturi lagi sedap!

 

CARA - CARA MEMBUATNYA

Mangga muda dikupas dahulu. Buang kulitnya, buang biji dan sabut tengahnya. Kemudian hiris nipis.
 (Petua : rendam dahulu mangga dengan air kapur  bertujuan meranggupkan buah mangga kita supaya dia tidak lembik bila telah menjadi jeruk)

Rendam dalam 20 hingga 30 minit kemudian cuci bersih dan toskan.

Masukkan gula pasir atau gula halus kemudian kacau rata.


Masukkan pula cili padi yang kita dah hiris halus tadi dan kacau rata


Akhir sekali masukkan asam boi.


Tambahkan perahan limau nipis atau kalau nak lebih sedap gunakan limau kasturi lagi.

Kemudian kita masukkan dalam bekas.
 

Simpan dalam peti ais selama 4 jam sebelum boleh di nikmati.

SUMBER




SELAMAT MENCUBA


AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU