Tuesday, February 23, 2016

RESEPI KUIH SERI MUKA


RESEPI KUIH SERI MUKA

BAHAN - BAHAN

Bahan untuk lapisan bawah 
 
250 gram beras pulut
200 ml santan (sederhana pekat)
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh minyak masak

Bahan untuk lapisan atas 
 
60 gram tepung gandum*
1 1/2 sudu besar tepung jagung*
70 gram gula pasir
2 biji telur Gred A
225 ml santan pekat
1/2 sudu teh garam
150 ml air + 4 helai daun pandan (diblender dan tapis untuk dijadikan air pandan)
Pewarna hijau(optional) 

CARA - CARA MEMBUATNYA

Cara-cara untuk lapisan bawah
Bersihkan beras pulut dan rendam selama 10-20 minit 

Toskan beras pulut seketika 

Satukan kesemua bahan2 lapisan bawah.Kemudian letak dalam loyang, kacau supaya minyak masak sekata 

Kukus selama 30 minit 

Keluarkan loyang daripada periuk kukus,tekan pulut sehingga padat/mampat 

Sedia untuk dilapis dengan lapisan atas
 
 
Cara-cara untuk lapisan atas 
 
Ayak bahan-bahan bertanda* dari bahan lapisan atas

Satukan semua bahan(lapisan bawah)kemudian blander 

Tuang adunan tepung ke atas pulut tadi dan kukus semula selama 1/2 jam atau sehingga masak 

Balut penutup periuk dengan aluminium foil atau kain bersih supaya air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuih 

Sejukkan betul-betul sebelum keluarkan dari acuan lompang.

Siap 

tips:
 sblum tuangkan adunan tepung bewarna hijau,tuangkan sedikit adunan yg bewarna putih dahulu dan kukus sekejap, ini bertujuan supaya adunan warna hijau tidak meresap dicelah-celah pulut. .jadi baru nmpak kemas 


SELAMAT MENCUBA
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

No comments:

Post a Comment