RESEPI KUIH SERI MUKA
BAHAN - BAHAN
- Bahan untuk lapisan bawah
- 250 gram beras pulut
200 ml santan (sederhana pekat)
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh minyak masak - Bahan untuk lapisan atas
- 60 gram tepung gandum*
1 1/2 sudu besar tepung jagung*
70 gram gula pasir
2 biji telur Gred A
225 ml santan pekat
1/2 sudu teh garam
150 ml air + 4 helai daun pandan (diblender dan tapis untuk dijadikan air pandan)
Pewarna hijau(optional)
CARA - CARA MEMBUATNYA
- Cara-cara untuk lapisan bawah
- Bersihkan beras pulut dan rendam selama 10-20 minit
Toskan beras pulut seketika
Satukan kesemua bahan2 lapisan bawah.Kemudian letak dalam loyang, kacau supaya minyak masak sekata
Kukus selama 30 minit
Keluarkan loyang daripada periuk kukus,tekan pulut sehingga padat/mampat
Sedia untuk dilapis dengan lapisan atas- Cara-cara untuk lapisan atas
- Ayak bahan-bahan bertanda* dari bahan lapisan atas
Satukan semua bahan(lapisan bawah)kemudian blander
Tuang adunan tepung ke atas pulut tadi dan kukus semula selama 1/2 jam atau sehingga masak
Balut penutup periuk dengan aluminium foil atau kain bersih supaya air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuih
Sejukkan betul-betul sebelum keluarkan dari acuan lompang.
Siap- tips:
- sblum tuangkan adunan tepung bewarna hijau,tuangkan sedikit adunan yg bewarna putih dahulu dan kukus sekejap, ini bertujuan supaya adunan warna hijau tidak meresap dicelah-celah pulut. .jadi baru nmpak kemas
SELAMAT MENCUBA
- AZLAN RUMADI
- www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment