Monday, February 22, 2016

RESEPI CAKOI BY SHEILA RUSLY


RESEPI CAKOI BY SHEILA RUSLY
 

BAHAN - BAHAN

1 kg Tepung Gandum
11 g Yis Segera Mauripan (1 pkt)
1 bj Telur
3 Sudu Gula
3 Sudu Teh Garam
6 Sudu Baking Powder
650 – 750 ml Air ½ cwn Minyak Masak
Minyak Masak yang banyak untuk menggoreng
Tepung gandum untuk ditabur
CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Campurkan yis segera dan baking powder bersama tepung gandum dan gaul rata.

2. Kacaukan gula, garam dan telur kedalam air sehingga larut.

3. Campurkan campuran tepung dan campuran air tadi sedikit demi sedikit dan kacau menggunakan senduk sehingga mendapat adunan yang sangat lembik.

4. Masukkan pula minyak masak dan kacau sehingga adunan berkilat dan minyak tergaul sebati.

5. Tutup adunan dan biarkan mengembang sekurang‐kurangnya 4 jam.

6. Setelah kembang, kacau sedikit lagi adunan untuk mengeluarkan udara dan biarkan mengembang setengah jam lagi sebelum boleh digunakan


AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.com


No comments:

Post a Comment