Tuesday, February 23, 2016

11:07 AM

RESEPI STEW DAGING

BAHAN - BAHAN

250gm daging dipotong dadu
2 sudu teh bawang merah cincang
1 biji lobak merah dipotong dadu
1 batang seleri dipotong dadu
1.25 liter brown stock
                                                                    2 helai daun salam
                                                                 2 sudu makan minyak zaitun
                                                          Garam dan lada sulah secukup rasa


CARA MEMASAK

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah cincang, lobak merah dan seleri. Kacau berterusan sehingga bahan menjadi lembut dan kuning keemasan selama lapan hingga 10 minit.

2. Kemudian masukkan brown stock dan daun salam. Masak sehingga mendidih.

3. Apabila telah mendidih, masukkan daging yang dipotong dadu dan didihkan sehingga daging lembut. Perlahan api.

4. Akhir sekali, rasakan secukupnya


5. Sedia untuk dinikmati.

Sumber : Rasa/karangkraf




AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my



 

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU