Tuesday, February 23, 2016

10:43 AM


RESEPI BISKUT ALMOND LONDON

BAHAN- BAHAN

Bahan & Ramuan Biskut Almond London
250 gram mentega/butter
125 gram gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
50 gram serbuk badam (sediakan kalau nak rasa lagi best)
200 gram tepung jagung
300 gram tepung gandum
2 sudu tepung beras
1 sudu teh baking powder
200 gram kacang badam (digoreng tanpa minyak)
50 gram badam cincang (untuk hiasan)
+/- 700 gram coklat masakan (budget sendiri yerk)

CARA - CARA MEMBUATNYA

Langkah 1 : Pukul mentega bersama-sama dengan gula sehingga kembang

Langkah 2 : Selepas itu, masukkan telur dan esen vanilla ke dalam adunan tersebut. Adunan itu dipukul lagi. Kemudian, masukkan serbuk badam.

Langkah 3 : Dengan menggunakan bekas lain : ayak tepung jagung, tepung beras, baking powder dan tepung jagung. Selepas itu, masukkan adunan di langkah dua (telur+esen vanilla+serbuk badam) ke dalam adunan tepung nie sedikit demi sedikit sambil gaul.

Langkah 4 : Teruskan gaul sehingga menjadi doh. Bentukkan doh tersebut dalam bentuk bulat-bulat kecil ataupun lonjong. Masukkan kacang di dalamnya ataupun di tengah-tengahnya.

Langkah 5 : Letakkan doh-doh kecil itu diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan dengan sedikit mentega. Ini bagi memastikan doh Almond London tu tak melekat di atas dulang pembakar nanti.

Langkah 6 : Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit.

Langkah 7 : Cairkan coklat masakan dengan kaedah "double-boil" . Masukkan biskut Almond London yang telah dibakar tadi ke dalam mangkuk kertas. Tuangkan ataupun celupkan dengan coklat masakan. Taburkan sedikit badam cincang sebagai hiasan ataupun penyeri.

Langkah 8 : Biarkan ia kering seketika. Sekarang biskut Almond London dan siap untuk dimakan ataupun disimpan.





SELAMAT MENCUBA

AZLAN RUMADI 
 www.azlanrumadi.blogspot.com



 

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU