RESEPI PENANG CHAR KUEY TIOW BY KERJADARIRUMAH
PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil petis
2 sudu besar pati ikan bilis / pati udang
2 sudu kecil garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sudu kecil gula
* MEE *
PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil petis
2 sudu besar pati ikan bilis / pati udang
2 sudu kecil garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sudu kecil gula
* MEE *
300 gm kuey teow
1 sudu besar cili boh kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur
CARA - CARA MEMASAKNYA
PASTE
PASTE
1. Rebus udang dgn air.
Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya.
Air rebusan jgn buang....
2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi,
2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi,
reneh
hingga menjadi paste yg agak pekat.
Matikan api biarkan paste sejuk dan
bolehlah simpan dlm fridge.
MEE
MEE
1. Tumis lada boh hingga garing.
Masukkan dlm 4sb paste td.
Masukkan udang yg telah
direbus td n kerang.
Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so
letak sikit air dlm 1/2 cwn.
2. Air didih masukkan kuey teow,
2. Air didih masukkan kuey teow,
kucai, taugeh n kacau rata.
Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat.
Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj,
pastikan api kuat semasa
memasak.
SELAMAT MENCUBA
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.com
No comments:
Post a Comment