Tuesday, February 23, 2016

9:25 AM

RESEPI HOMEMADE MARSHMALLOWS

 BAHAN - BAHAN

21 gm halal gelatin
1/3 cawan air
2/3 cawan gula halus (boleh kurangkan kalau tak nak manis)
1/2 cawan corn syrup/glucose syrup
1 sudu kecil esen vanila
secubit garam
pewarna (optional)

BAHAN DI AYAK

 1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan gula halus



CARA - CARA MEMBUATNYA

Masukkan gelatin dalam air...biarkan selama 5 minit

Masukkan gula dan panaskan dengan api yang kecil sampai larut,
 
Apabila telah larut,Padamkan api,dan pindahkan dalam bekas lain

Masukkancorn/glucose syrup,esen vanila,garam dan pewarna

Pukul bahan-bahan tersebut dengan menggunakan speed yang paling laju selama 15 minit atau betul-betul likat...

Sediakan Loyang,sapukan sedikit minyak dan taburkan tepung jagung dan gula tadi di dalam loyang

Tuang bancuhan ke dalam loyang dan biarkan mengeras selama 2 jam atau lebih

Potong menggunakan pemotong pizza atau pisau basah

Potongan marshmallow disalutkan dengan lebihan tepung jagung dan gula tadi
Biarkan betul - betul kering sebelum di simpan.

SIAP

*sebagai rujukan tutorial saya kongsikan video berikut yang menunjukkan cara membuat
Homemade marshmallow.




SELAMAT MENCUBA

AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my


0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU