Monday, February 22, 2016

11:34 AM

RESEPI KEK COKLAT LEMBAP BY SHEILA RUSLY


BAHAN - BAHAN

✔️ 240gm tepung naik sendiri
️✔️ 360gm gula
✔️ 480gm mentega
✔️ 5 biji telur
✔️ 120gm serbuk koko | dibancuh dengan air panas sehingga pekat
✔️ 1 sudu teh esen vanila
✔️ 1 sudu makan pes vanila
✔️ 1 sudu makan mentega pes vanila
✔️ 60gm krim whipping
✔️ 250gm coklat masakan | untuk hiasan
✔️ 150gm badam cincang | untuk hiasan

 
CARA -  CARA MEMBUATNYA

1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang.

2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga kembang.

3. Masukkan esen vanila dan gaul rata.

4. Masukkan pes vanila, mentega pes vanila dan juga tepung. Gaul adunan sebati.

5. Akhir sekali, masukkan bancuhan serbuk koko dan gaulkan rata.

6. Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar pada suhu 180ÂșC selama 45 minit.

7. Setelah masak, sapukan kek dengan coklat masakan yang dicairkan (double boiler) dan gaulkan bersama campuran krim whipping, mentega pes vanila dan juga esen vanila.

8. Hiaskan dengan badam cincang.


SELAMAT MENCUBA

AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU