RESEPI CREPE STRAWBERRY BY SHEILA RUSLY
BAHAN - BAHAN KULIT CREPE
20gm tpg gandum
20gm tepung ubi
10gm tpg kastard
10gm tpg jagung
1 biji telur
1 sdk myk masak
1 sdb gula halus
40ml susu cair
150ml air
20gm tpg gandum
20gm tepung ubi
10gm tpg kastard
10gm tpg jagung
1 biji telur
1 sdk myk masak
1 sdb gula halus
40ml susu cair
150ml air
Pewarna Pink
Jem strawberryCARA - CARA MEMBUAT KULIT CREPE
Masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan dengan whisk dan tapis..
Kalau pekat tambah air sedikit boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
Ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yangg dipegang.. layangkan kuali agar adunan sekata masak atas api kecil.
masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn semasa mengangkat.
BAHAN - BAHAN FILLING
150ml fresh cream diputar hingga kental
(guna whipping cream)
Jem secukupnya
Buah Strawberry(untuk diletakkan semasa pemyediaan)
CARA - CARA MENYEDIAKAN CREPE
letak jem dan buah strawberry
letak lagi cream di atasnya. -lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.
letak whipping cream & jem strawberry lagi
letak strawberry yg dah dipotong, kemudian cream lagi..
*pastikan cream letak lebih sikit...jadi crepe nampak gemok elok bila dilipat
lipat kemas dan simpan dlm peti ais...biar sejuk dan keras creamnya dulu
barulah sedap dimakan.....bila gigit strawberry tu yg buat rasa enak...kena dg jem dan cream....masam manis.....yummmm..
SELAMAT MENCUBA
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.com
No comments:
Post a Comment