Tuesday, June 5, 2018

RESEPI VIETNAM SPRING ROLLS


RESEPI VIETNAM SPRING ROLLS

BAHAN - BAHAN

7 - 14 lembaran 22cm / 8.5 " kertas beras yg bulat
11 kecil udang di kupas bersih dah di celur
50g / 1.5 oz kering mihun/meehoon
7 helai daun salad 
14 helai daun pudina 
1 Cawan taugeh 

KUAH/SOS KACANG

1 sudu Besar mentega kacang,
2 sudu Besar hoisin sos - optional
1 1/2 sudu Besar cuka putih atau Jus Limau
1/3 cawan susu atau air 
1 labu Bawang putih - di cincang 
1/2 sudu Teh cili tumbuk


CARA - CARA MEMBUATNYA

KUAH/SOS KACANG

1. Campurkan semua bahan.kacau 

2. Kemudian masukkan ke dalam microwave 30 saat. 

3. Suai kan rasa kemudian ketepikan.


PENYEDIAAN BAHAN

1. Celur meehun mihun selama 2 minit, 

2. Belah udang kepada dua bahagian..

3. Buang teras salad supaya ia tidak pecah semasa membalut

4. Guna kan air suam untuk lembut kan kertas beras selama dua saat

5. Belah yang licin sepatutnyer kulit di bahagian luar.. 


CARA MENYEDIAKAN SPRING ROLL

1. Sediakan kertas beras yang telah direndam tadi

2. Telakkan bahan - bahan yang telah anda sediakan di atas satu - persatu.

3. Balutkan perlahan - lahan kertas beras tadi seperti balutan popia biasa

4. Siap untuk dinikmati.


No comments:

Post a Comment