Wednesday, June 13, 2018

10:03 AM

RESEPI DAGING GORENG LADA HITAM


BAHAN - BAHAN

Daging batang pinang(sy buat 1/4 kilo je)
1sudu kecil lada hitam (ditumbuk kasar)
3 ulas bwg putih tumbuk halus
Halia sikit  tumbuk halus
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili
1/4 cawan air
3 sudu besar Tepung gandum untuk salut daging sebelum goreng
Tambahan sayur carrot,cili padi,bawang holland,batang saderi,tomato


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Daging hiris nipis/tebal pun boleh sebab tak liat daging jenis ni. Perap garam lada sulah sikit sekejap.

2. Panaskan minyak sblm goreng daging salutkan daging pd tepung n terus goreng..goreng garing yer baru sedap.

3. Dah siap goreng daging goreng bwg holland sekejap, ketepikan.. 

4. Tumis bwg putih,halia, lada hitam sampai wangi.masukkan air 1/4 cwn pastu masukkan sos tiram,sos cili,kicap carrot biar mendidih jap baru masukkan daging,btg saderi,bwg holand td,cilipadi,tomato.

5. Gaul sampai kuah nmpak sebati pekat.siap.



Kredit Resepi :
Norakmawati Sabudin


0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU