RESEPI BISKUT SEMPERIT
BAHAN - BAHAN
250 gm butter
150 gm gula icing
1 biji kuning telur
250 gm tepung red rose
150 gm tepung kastard
30 gm tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
manik gula sebagai hiasan
CARA - CARA MEMBUATNTA
1. Ayakkan tepung red rose, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan
2. Pukul butter dan gula hingga sebati.
3. Masukkan telur dan esen vanila dan terus pukul hingga bergaul sempurna
4. Kemudian masukkan tepung yang telah di ayak sedikit-sedikit dan terus menguli sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di jari
5. Panaskan oven pada suhu 170C
6. Sedialan loyang pembakar dan oleskan sedikit butter
7. Masukkan doh ke dalam acuan semprit dan tekan di atas loyang
8. Buat dalam 2.5 cm panjang
9. Hiaskan dengan manik gula
10.Bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 15 minit
11. Sejukkan sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara.
Kredit Resepi:
Falcon Kitchenware
No comments:
Post a Comment