RESEPI BAKSO ASLI INDONESIA
BAHAN - BAHAN
Mee Hoon 1 bungkus (400 gm) / soon
Taugeh
Kobis dihiris halus
Sayur Sawi
Tauhu goreng
Bawang goreng
Sayur Sawi
Tauhu goreng
Bawang goreng
KUAH BAKSO
3 biji bawang merah dihiris
* 3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1sudu kecil lada sulah biji
1 batang serai diketuk
1 sudu besar pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam dan perasa
CARA - CARA MEMBUATNYA
Tumbuk bahan bertanda *.
Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan.
Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau.
Masukkan sekali serai.
Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
BEBOLA DAGING
400 gm daging cincang
2 biji bawang merah diracik halus
2 biji bawang putih diracik halus
2 sudu besar telur (1/2 biji)
1 sudu kecil tepung ubi / tepung jagung
sedikit serbuk lada sulah dan garam
CARA MEMBUATNYA
Sementara menunggu kuah mendidih,
gaul semua bahan utk membuat bebola daging.
gaul semua bahan utk membuat bebola daging.
Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka.
Siap membentukkan masukkan ke dalm kuah tadi,
biar mendidih.
biar mendidih.
Kuah siap apabila bebola tadi timbul.
CARA - CARA MENYEDIAKAN BAKSO
Rendam bee hoon dan celur,
kemudian tapis.
kemudian tapis.
Hidang bee hoon,
taugeh dan bahan - bahan yang lain
taugeh dan bahan - bahan yang lain
Tuang kuah dgn bebola.
tips:
**Boleh juga guna mee lain.
** Lazimnya Bakso dihidangkan dengan menyediakan sekali
Kicap Masin,
Kicap Pekat Manis,
Sambal Cili ( Cabe rawet )
dan juga Cuka/ Limau.
**Sesuaikan rasanya mengikut cutarasa masing masing.
Kicap Masin,
Kicap Pekat Manis,
Sambal Cili ( Cabe rawet )
dan juga Cuka/ Limau.
**Sesuaikan rasanya mengikut cutarasa masing masing.
No comments:
Post a Comment