RESEPI ASAM PEDAS IKAN PARI
BAHAN - BAHAN
1 kilo ikan pari
BAHAN KISAR
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 ruas jari kunyit idop
1 ruas jari halia
2 ruas jari belacan
1/2 sudu kecil lada itam
1/2 sudu teh jintan manis serbuk
1/2 sudu teh jintan putih serbuk
1 sudu kecil halba
1 Cawan air
BAHAN HIRIS
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
50 biji cili kering dikisar dgn secawan air
segenggam asam jawa perah ambil airnya.
Daun kesom segenggam
Bunga kantan 2 btg
Daun limo purut 5-6 helai.
Bendi
Tomato
Terung pepel jika suka
Garam
Gula.
CARA - CARA MEMASAKNYA
1. Masuk minyak dalam periuk tumis bahan hiris, halba kemudian masukkan bahan kisar,daun limo n serai. Biar wangi baru masukkan cili kering kisar. Masak anggaran 20 minit sehingga cili garing,jgn hangit,api perlahan.
2. Tambah air asam jawa secukupnya,(air secukupnya dari perahan asam jawa) masak sampai mendidih,
3. Masuk ikan, garam dan gula secukupnya.
4. Masuk bendi.
5. Masuk daun kesom.. Masak sampai mendidih dan ikan masak elok.
6. Akhir masuk tomato, suka masuk tomato di akhir masak supaya tomato tak berapa lembek..
No comments:
Post a Comment