RESEPI KIMCHI KOREA
BAHAN - BAHAN
Sebatang lobak merah
1/2 batang lobak putih
Seikat daun bawang
**bahan di atas potong dalam 2 cm
Kobis cina
**rendam dlm air garam 2jam, basuh 3x n toskan
Sepeket serbuk cili.
2 sudu gula
5 sudu sos ikan
Bahan blend
Selabu bawamg putih
Bawang besar
Halia
1/2 biji buah lai
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Sediakan besen besar supaya senang nak gaulkan bahan-bahan
2. Masukkan bahan yang diblender bersama sepeket serbuk cili (Boleh ikut kepedasanmasing - masing ), 2 sudu besar gula dan 5 sudu besar sos ikan. Gaul sebati.
3. Tak perlu tambah garam sebab sos ikan dah masin dan kobis pon dah direndam dengan 1/4 cawan garam selama 2 jam.
4. Bila dah sebati masukkan lobak Merah, lobak putih dan daun bawang yang dah dipotong dalam 2 cm. Gaul lagi bg sebati.
5. Akhir sekali baru masukkan kobis yang telah ditoskan.gaul lagi bagi sebati dan jadilh kimchi.
6. Simpan dlm bekas bertutup tp Jgn penuh sgt. Sbb kimchi akan keluarkan gas bila diperam nnti terpelanting penutup plak.
7. Kalau nak cepat masam bolehlah peramkan kimchi dlm suhu bilik 2/3 hari.lepas tu boleh masukkan dlm peti ais utk tahan lama. Atau nk simpan terus dlm peti ais pon boleh.
8.Kimchi juga sedap dimakan dgn Maggi kari,buat nasi goreng dan stew kimchi.
Kredit Resipi:
Hasni Hazair Hasni
No comments:
Post a Comment