Tuesday, June 12, 2018

12:28 PM

RESEPI KEK LAPIS MASAM MANIS

BAHAN - BAHAN

5 biji telur gred A
2 1/2 cwn tepung biskut marie(biskit marie tu kisar halus(
Stgh tin kecil susu pekat manis
1 1/4 cwn gula halus
250gm butter atau margarine
1 sudu besar ovalett
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking powder
Buah hawflakes(masam manis)
Pewarna hijau dan kuning(apa2 kaler pun boleh)


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Pukul butter dan gula smpai kembang dan ringan.
masuk telur satu persatu.masuk ovalett,susu dan esen vanilla.

2. Ayak tepung biskut marie bsama baking powder.lps tu masuk skali dlm adunan butter tdi.gaul sebati.

3. Bahagi kpd 2 bahagian.bubuh pewarna utk setiap bhgn.sediakan pengukus.panaskan air kukusan tlebih dahulu.

4. Ambil dlm 7 sudu mkn adunan bubuh dlm loyang.susun buah hawflakes.lepas tu kukus. Ambik masa dalam 10 minit lepas tu keluarkan lapis pula kaler lain. Ulang proses lapisan sampai habis.

**10 minit setiap lapisan 20 minit utk lapisan terakhir.
**Potong kek bila ke dah betul-betul sejuk. 



Pemilik resepi: 
Ross Ariffin

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU