RESEPI KEK LUMUT
BAHAN - BAHAN
10 Telur (Gred A)
450 Butter
3/4 Cawan Gula Castor
2 Cawan Nestum
1 Cawan Serbuk Almond
1 Cawan Serbuk Horlicks
1 Cawang Tepung Hong Kong / Gandum (diayak)
2 Sudu Teh Esen Vanila
60ml Pewarna & Perasa Pandan
1 Cawan Susu Manis
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Pukul butter dan gula castor sehingga kembang. Kemudian masukkan telur satu per satu.
2. Masukkan susu manis dan esen vanila kemudian pukul rata
3. Masukkan nestum, serbuk almond, serbuk horlicks, dan tepung hong kong kemudian kacau rata.
4. Apabila adunan sudah rata, masukkan pewarna dan perasa pandan dan kacau rata
5. Masukkan adunan ke dalam loyang (9 - 10 inci) yang beralas baking paper. Kemudian balut loyang dengan aluminium foil.
6. Kukus adunan selama 4 jam
7. Siap!
Nota Edit
1. Kalau masukkan bahan kering dlm cake, make sure, campurkan bahan tu semua dulu. Campurkan tepung, almond, nestum tu dulu. Dah gaul rata, baru masukkan.
2. Always masukkan bahan kering/tepung 3 kali, maksudnya, bahagi 1/3 setiap kali masukkan bahan kering
3. Kukus api jgn besar, nanti cake tak licin.
4. Dah masukkan cake batter tu, hentak kan tin. Ni proses buang angin.
Kredit Resepi :
Mama G food industri
No comments:
Post a Comment