RESIPI BISKUT LIDAH KUCING
.
BAHAN - BAHAN
.
250 gm mentega
175 gm gula kastor
100 gm putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex/perangup biskut
pewarna : ungu, biru, hijau, kuning,oren dan merah
.
.
BAHAN - BAHAN
.
250 gm mentega
175 gm gula kastor
100 gm putih telur
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 sudu teh emplex/perangup biskut
pewarna : ungu, biru, hijau, kuning,oren dan merah
.
CARA - CARA MEMBUATNYA
.
1. Ayak bersama tepung gandum, tepung jagung dan emplex.
.
2. Pukul mentega bersama gula kastor hingga halus dan berkrim, guna mixer.
.
3. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit hingga habis, gaul sebati.
.
4. Masukkan tepung yang telah diayak tadi, kaup dan balikkan guna spatula.
.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahgian dan masukkan warna untuk setiap bahagian.
.
6. Masukkan adunan dalam piping bag atau bag plastik, potong muncung bag plastik dan paipkan adunan ke dalam loyang khas utk biskut lidah kucing.
.
7. Bakar dalam oven dengan suhu 150 celcius selama 15 minit hingga 20 minit.Pastikan jangan sampai biskut keperangan atau hangus nanti warna biskut akan pudar dan tak nampak menyerlah.
.
8. Angkat biskut bila telah masak dan sejukkan dulu atas redai sebelum simpan dalam bekas kedap udara.
.
1. Ayak bersama tepung gandum, tepung jagung dan emplex.
.
2. Pukul mentega bersama gula kastor hingga halus dan berkrim, guna mixer.
.
3. Masukkan putih telur sedikit demi sedikit hingga habis, gaul sebati.
.
4. Masukkan tepung yang telah diayak tadi, kaup dan balikkan guna spatula.
.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahgian dan masukkan warna untuk setiap bahagian.
.
6. Masukkan adunan dalam piping bag atau bag plastik, potong muncung bag plastik dan paipkan adunan ke dalam loyang khas utk biskut lidah kucing.
.
7. Bakar dalam oven dengan suhu 150 celcius selama 15 minit hingga 20 minit.Pastikan jangan sampai biskut keperangan atau hangus nanti warna biskut akan pudar dan tak nampak menyerlah.
.
8. Angkat biskut bila telah masak dan sejukkan dulu atas redai sebelum simpan dalam bekas kedap udara.
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
.
No comments:
Post a Comment