RESEPI KUIH CARA BERLAUK
BAHAN - BAHAN INTI
BAHAN - BAHAN INTI
300g daging atau ayam kisar
2 sudu besar serbuk kari
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Sedikit lada putih atau lada sulah
BAHAN HIASAN DI ATAS
2 biji cili merah, hiris halus
Bawang goreng
daun bawang
daun sup
2 biji cili merah, hiris halus
Bawang goreng
daun bawang
daun sup
BAHAN - BAHAN KUIH CARA
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
4 cawan santan cair
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil pewarna kuning
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
4 cawan santan cair
½ sudu kecil garam
¼ sudu kecil pewarna kuning
CARA - CARA MEMBUATNYA
CARA MEMBUAT INTI
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub yam kemudian kacau sehingga kering airnya.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub yam kemudian kacau sehingga kering airnya.
Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
CARA - CARA MEMBUAT KUIH CARA
Bancuh semua bahan adunan kuih cara dan kacau sehingga sebati.Dicadangkan menggunakan Blender
Tapis
dengan penapis supaya tiada ketulan tepung.
Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak.
Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih.
Kemudian tabur dengan hirisan cili, daun bawang, daun sup dan bawang
goreng.
.
Tutup loyang dengan penutupnya atau tudung periuk.
.
Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan.
.
Tutup loyang dengan penutupnya atau tudung periuk.
.
Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan.
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment