RESEPI BINGKA LABU
BAHAN - BAHAN
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (tak perlu terlalu pekat)
3 biji telur
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam halus
3 sudu mentega, cairkan
2 cawan puri labu
bijan secukupnya
BAHAN - BAHAN
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan (tak perlu terlalu pekat)
3 biji telur
3/4 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam halus
3 sudu mentega, cairkan
2 cawan puri labu
bijan secukupnya
CARA - CARA MEMBUATNYA
Kupas kulit labu dan potong kiub. Steam sehingga lembut dan kemudian lecek halus.
Sukat sebanyak 2 cawan.
Masukkan tepung, santan, telur, gula pasir, garam dan mentega.
Kupas kulit labu dan potong kiub. Steam sehingga lembut dan kemudian lecek halus.
Sukat sebanyak 2 cawan.
Masukkan tepung, santan, telur, gula pasir, garam dan mentega.
Kisar semua bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
Tuang bahan kisar ke dalam bekas dan kacau bersama puri labu.
Tuang bancuhan ke dalam acuan yang sudah digris dengan minyak,
Tuang bahan kisar ke dalam bekas dan kacau bersama puri labu.
Tuang bancuhan ke dalam acuan yang sudah digris dengan minyak,
tabur
permukaan atas dengan bijan dan bakar selama 20-25 minit,
atau sehingga
bahagian atas kuih masak keperangan.
.
Keluarkan dari acuan dan sejukkan sebelum dipotong
.
Keluarkan dari acuan dan sejukkan sebelum dipotong
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment