RESEPI SERUNDING HALIA
BAHAN - BAHAN
Halia (diparut menggunakan pemarut)
Minyak masak (secukupnya)
Ikan Bilis ( secukupnya)
Perasa (Ajinomoto & Garam)- secukup rasa
Minyak masak (secukupnya)
Ikan Bilis ( secukupnya)
Perasa (Ajinomoto & Garam)- secukup rasa
CARA - CARA MEMBUATNYA
Bersihkan halia terlebih dahulu dan buangkan kulitnya. Kemudian
parut halia tersebut menggunakan pemarut buah-buahan yang ada ataupun tumbuk dengan lesung batu sehingga lumat. Letakkan
di pinggan yang berasingan.
Ikan bilis jika ianya bersaiz besar belahkan bahagian badannya menjadi dua. Buang isi perut ikan bilis tersebut dan basuh.Tumbuk ikan bilis dengan lesung batu.Letakkan di pinggan yang berasingan juga.
Panaskan minyak masak, masukkan halia yang telah diparut. Goreng sehingga ranggup.Kemudian angkatkan halia yang telah digoreng tadi dan letakkan di atas pinggan yang dilapik menggunakan tisu untuk membuang sedikit minyak yang ada pada halia goreng tersebut.
Ikan bilis jika ianya bersaiz besar belahkan bahagian badannya menjadi dua. Buang isi perut ikan bilis tersebut dan basuh.Tumbuk ikan bilis dengan lesung batu.Letakkan di pinggan yang berasingan juga.
Panaskan minyak masak, masukkan halia yang telah diparut. Goreng sehingga ranggup.Kemudian angkatkan halia yang telah digoreng tadi dan letakkan di atas pinggan yang dilapik menggunakan tisu untuk membuang sedikit minyak yang ada pada halia goreng tersebut.
Kemudian
gorengkan ikan bilis sehingga garing. Angkat ikan bilis tersebut dan
gaulkan bersama halia yang telah digoreng tadi. Letakkan sedikit
ajinomoto dan garam secukup rasa.
Anda boleh hidangkan serunding untuk hidangan atau simpan ke dalam bekas untuk kegunaan pada masa yang akan datang .
Anda boleh hidangkan serunding untuk hidangan atau simpan ke dalam bekas untuk kegunaan pada masa yang akan datang .
**Serunding halia boleh bertahan lama dan sangat baik untuk kesihatan bagi menghilangkan angin di
badan dan melancarkan peredaran darah.
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment