RESEPI CHOCOLATE CHEESE TART
KULIT TART
BAHAN - BAHAN
170gm margerin
50 gm gula icing
1 biji telur gred C
290 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
CARA - CARA MEMBUATNYA
Pukul margerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu,jangan terlalu lama sangat
Masukan telur dan esen vanilla dan putar lagi
Masukan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh,
kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh
Ambil sedikit adunan dan tekan dalam acuan tart,
Ambil sedikit adunan dan tekan dalam acuan tart,
trim bahagian atasnya dan cucuk dengan garpu sebelum dibakar
Bakar dengan suhu 170'C sehingga masak,
Bakar dengan suhu 170'C sehingga masak,
sejukan dahulu sebelum diisikan dengan adunan chocolate cheese cream
Nota :
-Jika guna telur gred B buang sedikit putih telur nya utk mengelakan crust menjadi keras sangat
Nota :
-Jika guna telur gred B buang sedikit putih telur nya utk mengelakan crust menjadi keras sangat
CHOCOLATE CHEESE CREAM
BAHAN - BAHAN
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor/gula halus
80 gm chocolate masakan dicairkan
2 biji telur gred B
1/2 sudu besar chocolate emulco
CARA - CARA MEMBUATNYA
Putar cream cheese dan gula sehingga bercream
Masukan esen vanilla dan telur dan pukul lagi sehingga rata,ketepikan dua tiga sudu adunan putih utk lorekan
Masukan coklat cair dan coklat emulco dalam lebihan adunan tadi, putar sehingga licin dan tak berketul
Masukan adunan kedalam piping bag dan picit sehingga penuh kedalam kulit tart
Untuk lorekan masukan adunan putih yg diketepikan tadi kedalam piping bag, gunting sedikit hujung nya dan dot2 kan diatas adunan dan lorekan dengan pencungkil gigi
Bakar pada suhu 160'C selama 10 minit,sentuh cream dengan jari jika tak melekat maknanya dah masak jika tidak bakar lagi seminit
BAHAN - BAHAN
250 gm cream cheese
50 gm gula kastor/gula halus
80 gm chocolate masakan dicairkan
2 biji telur gred B
1/2 sudu besar chocolate emulco
CARA - CARA MEMBUATNYA
Putar cream cheese dan gula sehingga bercream
Masukan esen vanilla dan telur dan pukul lagi sehingga rata,ketepikan dua tiga sudu adunan putih utk lorekan
Masukan coklat cair dan coklat emulco dalam lebihan adunan tadi, putar sehingga licin dan tak berketul
Masukan adunan kedalam piping bag dan picit sehingga penuh kedalam kulit tart
Untuk lorekan masukan adunan putih yg diketepikan tadi kedalam piping bag, gunting sedikit hujung nya dan dot2 kan diatas adunan dan lorekan dengan pencungkil gigi
Bakar pada suhu 160'C selama 10 minit,sentuh cream dengan jari jika tak melekat maknanya dah masak jika tidak bakar lagi seminit
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment