RESEPI SAMBAL BELACAN GORENG
BAHAN - BAHAN
2 Biji Tomato (buang biji)
4 Ulas Bawang putih
2 Biji Bawang besar
10 biji Cili api
15 Buji Cili Merah Besar
2 Biji Limau nipis
15 Biji Limau kasturi
Belacan separuh peket
1 Sudu Garam
3 Sudu Gula
1 Sudu Ajinamoto
2 Sudu Minyak untuk menumis
Sedikit Air
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Cuci dan toskan bahan - bahan.
2. Perah limau nipis dan limau kasturi
3. Tumiskan semuanya dengan belacan menggunakan api yang kecil
4. Masukkan garam,gula dan ajinomoto.
5. Masukkan air limau yang telah diperahkan tadi.
6. Masukkan sedikit air mengikut kepekatan dan kecairan yang dikehendaki ( masing - masing ).
7. Masukkan dalam Blender dan Kisarkan sehingga lumat.
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment