RESEPI AYAM KURMA
BAHAN - BAHAN
1 ekor ayam | dipotong kecil
3 sudu makan minyak sapi
60 gram bawang merah l dihiris
40 gram bawang putih l dihiris
3 biji bawang besar l dihiris
5 biji kentang dipotong 4
2.5cm kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
6 sudu makan serbuk kurma | campurkan dengan 125ml air
250gm santan pekat
7 biji cili hijau
1 ikat daun pudina
Garam secukup rasa
1 ekor ayam | dipotong kecil
3 sudu makan minyak sapi
60 gram bawang merah l dihiris
40 gram bawang putih l dihiris
3 biji bawang besar l dihiris
5 biji kentang dipotong 4
2.5cm kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
6 sudu makan serbuk kurma | campurkan dengan 125ml air
250gm santan pekat
7 biji cili hijau
1 ikat daun pudina
Garam secukup rasa
CARA - CARA MEMASAKNYA
1 Panaskan minyak masak di dalam periuk. Tumis bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih sehingga wangi.
2 Selepas itu masukkan serbuk kurma dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
3 Kemudian masukkan ayam yang telah dipotong tadi. Gaul rata hingga sebati.
4 Masukkan santan, garam, ketang, hirisan bawang besar, cili hijau dan daun pudina. Kacau sebati dan biarkan mendidih sehingga masak.
5 Angkat dan sedia dihidangkan.
1 Panaskan minyak masak di dalam periuk. Tumis bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga cengkih sehingga wangi.
2 Selepas itu masukkan serbuk kurma dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
3 Kemudian masukkan ayam yang telah dipotong tadi. Gaul rata hingga sebati.
4 Masukkan santan, garam, ketang, hirisan bawang besar, cili hijau dan daun pudina. Kacau sebati dan biarkan mendidih sehingga masak.
5 Angkat dan sedia dihidangkan.
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment