RESEPI KUIH KOCI
BAHAN - BAHAN INTI
250ml santan pekat *daripada satu biji kelapa
200ml air
150gm gula melaka
2 sudu besar gula pasir
1/2 biji kelapa parut *putih sahaja
1/2 sudu teh garam
daun pisang *dipotong
BAHAN - BAHAN - KUIH
300gm tepung pulut
240-250ml air
3 sudu makan tepung gandum
1/2 sudu teh garam
CARA - CARA MEMBUATNYA
CARA MEMBUAT INTI
Satukan air,gula melaka dan gula pasir dalam periuk.
Didihkan hingga gula larut.
3.Masukkan kelapa parut dan garam. Kacau lagi hingga kering.
3.Masukkan kelapa parut dan garam. Kacau lagi hingga kering.
Sejukkan inti ini.
CARA MENYEDIAKAN KUIH
Santan pekat didihkan atas api yang sederhana hingga keluar minyak. Ketepikan.
Bancuhkan tepung pulut,air,tepung gandum dan garam hingga sebati.
Ambil sedikit dan bentukkan ianya
bulat. Leperkan bebola ini dan bubuhkan sedikit inti ditengahnya dan
bulatkan.
.
Kemudian letakkan bebola ini di atas sekeping daun pisang dan bubuhkan sesudu besar santan yang didihkan tadi. Bungkus dengan kemas.
.
Kukus kuih koci ini dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 15-20 minit.
.
Kemudian letakkan bebola ini di atas sekeping daun pisang dan bubuhkan sesudu besar santan yang didihkan tadi. Bungkus dengan kemas.
.
Kukus kuih koci ini dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 15-20 minit.
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment