RESEPI WAJIK (PULUT MANIS) YANG SANGAT MUDAH
BAHAN - BAHANNYA
Pulut 500 gram (gm)
Santan 400 gm (1 bungkus sederhana)
Gula kabung 2 buku
Daun pandan
Gula pasir (gula putih)
CARA - CARA MEMBUATNYA :
1. Pulut 500 gm ditanak biasa. *pulut tu nak kukus pun boleh
2. Masukkan santan 400gm + daun pandan 2 helai + gula putih 1 cawan + gula kabung 2 buku ke dalam kuali. Kemudian kacau sehingga sebati semua.
*Pasang api kecik sahaja semasa kacau ni.
*Daun pandan sebagai pewangi.
3. Apabila telah sebati semua, masukkan pulut yang telah ditanak tadi ke dalam adunan sebati tersebut.
*Sebelum masukkan pulut, boleh rasa adunan tersebut manis ke tidak. Jika kurang manis, boleh tambah gula kabung & gula putih lagi ke dalam adunan tersebut & kacau sehingga sebati.
4. Kemudian kacau sehingga sebati, likat dan pekat.
Siap!
Sumber Resepi :
Sayudah Napisah
No comments:
Post a Comment