Monday, May 21, 2018

RESEPI DIMSUM



RESEPI DIMSUM

BAHAN - BAHAN

Isi ayam
Isi udang
Cendawan shitake
Lobak merah
Tepung jagung
Telor
Minyak bijan

 *Isi ayam dan udang boleh hancurkan menggunakan food processor. 
kalau takde, boleh tumbuk atau cincang je sampai hancur.


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Isi ayam dan udang yang telah dihancurkan.
Tepung jagung 2 sudu besar.
Lobak merah yang telah disagat.
Cendawan shitake yang telah dicincang halus.
Sebiji telor
Sedikit minyak bijan
Sedikit garam
Gaul semua bahan hingga sebati

p/s : ada orang suka letak daun bawang.tapi saya tak letak.nanti anak tak suke
(Bahan yang telah digaul sebati)

2. Letakkan inti di tengah pastry.
Basahkan keliling pastry dengan air.tujuan untuk lekatkan pastry

3. Siap satu dimsum 

4. Untuk dimsum kukus.Kukus dalam 3@4 minit Sampai pastry tu jadi warna jernih.

5. Untuk dimsum goreng Goreng api perlahan sampai garing.

6.Untuk dimsum goreng cicah dengan sos thai. Sedapppp


Kredit Resepi :
Salimah Olie



No comments:

Post a Comment