RESEPI ASAM PEDAS DAGING TETEL
BAHAN - BAHAN
1 kg daging tetel
15@20 tangkai cili kering*
Bawag merah kecik 4 biji *
Bawag putih 5 ulas*
Halia 1 inci*
Lengkuas 1 inci *
Kunyit hidup 1 inci *
Belacan 1 inci *
1 sudu kecil lada hitam *
1 sudu kecil jintan manis*
1 sudu kecil jintan putih*
1 mangkuk air asam jawa
Gula melaka( Secukupnya )
Garam secukupnya
Daun limau purut (buang tulang tengah)
3 batang serai ketuk
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Rendam dlm air panas cili kering, jintan & lada hitam
2. Kisar bahan2 bertanda * sehingga halus
3.Panaskan minyak tumis bahan2 yg di kisar td smp garing
4. Masukkan daging tetel.. masak smp keluar air daging td
5. Masukkan air asam jawa, serai yg diketuk n daun limau purut
6. Rasakan dgn garam n gula melaka.. masak smp daging empuk
7. Boleh juga kalau nak rebus daging tetel dulu, air rebusan jgn dibuang blh masukkan dlm kuah nt
Kredit Resepi
: Zaimah Zakaria
: Zaimah Zakaria
No comments:
Post a Comment