RESEPI ACAR BUAH
BAHAN - BAHANNYA
1 bungkus kecil buah kana
1 bungkus buah asam manis
1 bungkus buah asam bulat
1 bungkus buah asam kuning
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
½ mangkuk kecil cili boh
1 sudu makan cuka
1 sudu teh gula merah
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Halia dihiris, semua buah-buah asam dibasuh dan toskan airnya.
2. Bawang merah dan bawang putih dikupas kulitnya dan dipotong kecil-kecil.
3. Panaskan minyak dalam periuk setelah itu tumiskan halia, cili boh, bawang merah, bawang putih, gula dan cuka sambil dikacu hingga rata.
4. Akhir sekali masukkan buah-buahan kering, garam, gula merah dan serbuk perasa secukup rasa. Bila telah kering bolehlah diangkat.
5. Siap.
No comments:
Post a Comment