Thursday, May 31, 2018

3:41 PM

RESEPI KUIH BADAK BERENDAM

BAHAN - BAHAN

BAHAN DOH

3 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan air jus pandan 
(air + 4-5 helai daun pandan..blender..tapiskan)
Sedikit pewarna hijau.

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Tuang air jus pandan perlahan - lahan ke dalam tepung pulut. Gaulkan sebati. uli - ulikan jadikan doh.

2. Bulatkan doh (besar ikut suka) kesemuanya.

3. Kemudian leperkan doh. Isikan inti kelapa atau inti ikut suka.bulatkan semula

4. Rebus macam kita buat kuih buah melaka/onde-onde. Angkat dan jirus sekejap bawah air paip.Toskan airnya.


BAHAN - INTI

1 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula merah
1 ketul gula melaka
1 1/2 cawan air
3 helai daun pandan
Secubit garam
1 sudu besar tepung gandum

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Masak gula merah, gula melaka , air hingga larut..tapiskan

2. Air gula tadi masak bersama kelapa parut putih.

3. Agak-agak nak kering. letak tepung gandum.gaul sebati


BAHAN  DADIH

5 cawan santan sederhana pekat
8 sudu makan tepung beras
8 sudu tepung gandum
2 helai daun pandan..simpulkan
Sedikit garam

CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Sebatikan bahan diatas (akak blender)..

2. Masak hingga naik wap.sentiasa dikacau-kacau agar tidak berketul

3. Kacau sampai sedikit likat yang secukupnya.


CARA - CARA MENYEDIAKAN

1. Tuang dadih dalam bekas yang sesuai. Masukkan doh yang direbus tadi.

2. Sedia untuk dihidang




Kredit Resepi : 
Zura Zul via mahn

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU