RESEPI KUIH BADAK BERENDAM
BAHAN - BAHAN
BAHAN DOH
3 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
2 cawan air jus pandan
(air + 4-5 helai daun pandan..blender..tapiskan)
Sedikit pewarna hijau.
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Tuang air jus pandan perlahan - lahan ke dalam tepung pulut. Gaulkan sebati. uli - ulikan jadikan doh.
2. Bulatkan doh (besar ikut suka) kesemuanya.
3. Kemudian leperkan doh. Isikan inti kelapa atau inti ikut suka.bulatkan semula
4. Rebus macam kita buat kuih buah melaka/onde-onde. Angkat dan jirus sekejap bawah air paip.Toskan airnya.
BAHAN - INTI
1 biji kelapa parut putih
1/2 cawan gula merah
1 ketul gula melaka
1 1/2 cawan air
3 helai daun pandan
Secubit garam
1 sudu besar tepung gandum
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Masak gula merah, gula melaka , air hingga larut..tapiskan
2. Air gula tadi masak bersama kelapa parut putih.
3. Agak-agak nak kering. letak tepung gandum.gaul sebati
BAHAN DADIH
5 cawan santan sederhana pekat
8 sudu makan tepung beras
8 sudu tepung gandum
2 helai daun pandan..simpulkan
Sedikit garam
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Sebatikan bahan diatas (akak blender)..
2. Masak hingga naik wap.sentiasa dikacau-kacau agar tidak berketul
3. Kacau sampai sedikit likat yang secukupnya.
CARA - CARA MENYEDIAKAN
1. Tuang dadih dalam bekas yang sesuai. Masukkan doh yang direbus tadi.
2. Sedia untuk dihidang
Kredit Resepi :
Zura Zul via mahn
No comments:
Post a Comment