RESEPI SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API
BAHAN-BAHAN :
1 peket siput sedut
5 cawan santan - secukupnya
3 batang serai - dititik
1 keping asam keping
BAHAN DITUMBUK LUMAT :
10 biji cili api - boleh tambah 2 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa * kalau kurang kuah boleh la ditambah santan lagi
CARA MEMASAK :
1.Basuh dan bersihkan siput sedut
2.kemudian dipotong hujung runcing siput sedut ni .
3.Bersihkan lagi siput ditos serta diketepikan dulu .
4.Masukkan semua bahan tumbuk , serai yang dititik , semua santan ke dalam periuk yang sesuai .
5.Masak kuah sehingga hampir mendidih dan masukkan semua siput sedut , garam secukup rasa , asam keping dengan pucuk ubi .
6.Kacau kuah supaya tak pecah minyak , sekali-sekala boleh dikacau kuah dan bila dah masak boleh la ditutup api dapur
No comments:
Post a Comment