Friday, November 17, 2017

1:42 PM

RESEPI SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API

BAHAN-BAHAN :

1 peket siput sedut
5 cawan santan - secukupnya
3 batang serai - dititik
1 keping asam keping

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api - boleh tambah 2 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa * kalau kurang kuah boleh la ditambah santan lagi

CARA MEMASAK :

1.Basuh dan bersihkan siput sedut

2.kemudian dipotong hujung runcing siput sedut ni .

3.Bersihkan lagi siput ditos serta diketepikan dulu .

4.Masukkan semua bahan tumbuk , serai yang dititik , semua santan ke dalam periuk yang sesuai .

5.Masak kuah sehingga hampir mendidih dan masukkan semua siput sedut , garam secukup rasa , asam keping dengan pucuk ubi .

6.Kacau kuah supaya tak pecah minyak , sekali-sekala boleh dikacau kuah dan bila dah masak boleh la ditutup api dapur

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU