RESEPI BULGOGI @ KOREAN GRILLED BEEF
BAHAN-BAHAN
500g daging (potong bkeping nipis)
5 ulas bawang putih (parut)
1 1/2 inci halia (parut)
1 biji bawang holland/kuning/bombay(hiris)
1 sudu kecil cuka
3 sudu besar gula
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil soya sauce
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil cili flakes/serbuk cili/serbuk lada hitam
sedikit garam
BAHAN HIASAN
daun bawang(hiris panjang dalam 2 cm )
bijan (sangai)
CARA - CARA MEMBUATNYA
1)campur semua bahan dalam mangkuk kecuali daging dan bahan hiasan.kacau rata
2)masukkan daging.kacau sampai semua daging bersalut
3)perap 3 jam
4) guna nonstick fry pan.grill/bakar letak sekeping sekeping.masukkan skali bawang yg dihiris masa bakar.
siap!!angkat hidang..tabur daun bawang dan bijan
kaedah masak lain yg mudah n agak berkuah tapi rasanye same je.
pakai nonstick fry pan.just masukkan semua bahan daging dan 1/2 sos perap tu dlm fry pan.msak sampai dging masak..tabur daun bawang n bijan
sedap dimakan dengan nasi panas2.
Kredit resepi: Nurul Suhada Mazlin
No comments:
Post a Comment