Monday, November 20, 2017

5:51 AM

RESEPI KUAH SHELL OUT

BAHAN A (KISAR)

segenggam cili kering
1 sudu besar serbuk kari
1 labu bawang besar
5ulas bawang putih

BAHAN B ( HIRIS NIPIS )

1 labu bawang besar
5 ulaa bawnag putih
5 helai daun kari
5-10 biji cili padi (ketuk)
2 batang serai .

BAHAN LAIN

sos tiram 3 sudu
sos ikan 3 sudu
1 sudu teh lada hitam
1 sudu teh air limau
gula
garam

CARA-CARA MEMBUATNYA

1) tumis bahan B dngan minyak dan planta (mix tau bgi sedap) . lepas tu masuukkn bahan A . masak smpai garing .

2) dah garing masukkn bahan lain . perasakan bagi sedap . tak payah letak air sbb nnti seafood akan keluarkan air .

* dah siap masukkn seafood . lepas tu asingkan seafood tu . tggalkan kuah dan pekatkan kuah dengan tepung jagung sikit .

* lepas tabur shell out atas plastik baru tuang lebihan kuah atas tu . mmg sodappp oii !

* *seafood tu nak sedap please kukus tau ! supaya manis x hilang .
** brokoli , jagung , carrot rebus dulu ya dgn minyak bagi warna cantikk huhuhu

kredit resepi : Myra Suhaimi‎

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU