Tuesday, January 28, 2025

RESEPI KEK LAPIS BATEK PELANGI


 RESEPI KEK LAPIS BATEK PELANGI


loyang 8.5


Bahan-Bahan


500gm Pure Butter


60gm gula castor


1sbm ovelette


400gm cream cheese


350gm susu pekat manis


10 biji telur gred AA


250gm horlick


100gm nestum cerelac


270gm tepung Hong Kong/pau


100gm ice crean vanilla (less sweet)


2sdm lemon juice


1 buku cheddar cheese


pewarna putih, kuning, pink,turqouse, purple Cara Mengadun


butter+ gula+ ovelette+ susu pekat+ cream cheese pukul hingga putih kembang gebu.


masukkan telur satu satu.sebatikan


masukkan horlick, nestum cerelac, tpg HK dan ice cream vanila powder.sebatikan..


last masukkan lemon juice 2sdm.


bahagikan adunan utk warna putih 6 lapisan asingkan 960gm tiap lapis 160gm selebihnya bahagi 4 warna lagi putih pink, putih kuning, putih purple, putih turqoise.4 warna tadi masukkan ke@dalam piping bag.


lapiskan adunan putih 3 lapisan dan bakar sampai masak jgn sampai kuning kemudian parut cheddar cheese tiap lapisan putih. lapis lagi 2 lapisan..


★ untuk adunan bwarna celorengkan piping bag berselang seli. sampai habis.balas@lawan tiap lapisan warna (ikut gambar) baru lapisan putih lagi 3 lapisan.


#reseplapissarawak

#reseplapislebaran

No comments:

Post a Comment