RESEPI SAMBAL HIJAU TELUR
. BAHAN-BAHAN :
- 15-20 biji cili padi hijau. Ada cili besar boleh campur, nak pedas boleh tambah.
- 4 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji telur
- secubit garam
- gula sedikit sahaja jika suka
CARA PENYEDIAAN :
- Tumbuk semua bawang merah, bawang putih dan cili sehingga lumat kasar. Tak perlu lumat sangat nanti tidak sedap.
- Panaskan minyak dan tumis hingga sedikit garing. Boleh masukkan gula dan garam dengan secukup rasa.
- Pecahkan telur. Masak sehingga telur masak ikut citarasa. Boleh pilih nak telur masak penuh atau kuningnya masih cair.
- Jika nak berkuah, boleh tambal sedikit air. (Resipi asal tidak tambah air).
- Bila semua rasa sudah sempurna dan telur sudah masak mengikut selera, padamkan api dan sedia untuk dinikmati.
Sumber : Cheyah Saripuddin
No comments:
Post a Comment