RESIPI TART NANAS TRADISIONAL
BAHAN - BAHAN
500 gm tepung gandum
400 gm mentega
120 gm gula aising
100 gm tepung jagung
75 gm susu tepung
1 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla
Kuning telur untuk d sapu pada biskut
500 gm tepung gandum
400 gm mentega
120 gm gula aising
100 gm tepung jagung
75 gm susu tepung
1 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla
Kuning telur untuk d sapu pada biskut
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung... Ketepikan.
2. Putar gula aising, mentega, garam serta vanilla kira² 10 - 14 minit..
putar pada kelajuan kuat selama 10 minit.
3. Masukkan campuran tepung dan susu tepung tadi ( no.1 ) dan putar sebati.
4. Picit adunan menggunakan acuan nastar.
5. Isikan dengan jem nenas dan gulung dengan kemas..
6. Sapu adunan dengan kuning telur..
7. Bakar pada suhu sederhana sehingga biskut masak..
( Bakar pada
suhu 150°C selama 15 - 18 minit bergantung pada oven ).
8. Sejukkan sebelum d masukkan ke dalam balang.
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment