RESEPI DAGING GORENG TUMBUK MASAK PADANG
BAHAN - BAHAN
600g daging
15 tangkai cili kering,
2 ulas bawang putih,
2 labu bawang besar
Sedikit belacan
Sedikit air asam jawa
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Ajinamoto (secukup rasa)
1/2 cawan kicap pekat manis
Minyak masak (secukupnya)
15 tangkai cili kering,
2 ulas bawang putih,
2 labu bawang besar
Sedikit belacan
Sedikit air asam jawa
2 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Ajinamoto (secukup rasa)
1/2 cawan kicap pekat manis
Minyak masak (secukupnya)
CARA - CARA MEMASAKNYA
1. Daging dipotong nipis dan diperap dengan kicap pekat selama 10 minit.
2. Cili kering, belacan, bawang besar dan bawang putih di kisar atau ditumbuk tapi jangan terlalu halus.
3. Daging yang telah diperap tadi digoreng dalam minyak yang panas sehingga garing.
4. Kemudian daging itu ditumbuk sekeping- sekeping supaya menjadi lembut.
5. Minyak bekas goreng daging tadi boleh digunakan untuk menumis.
6. Tumiskan bahan- bahan yang telah dikisar atau ditumbuk tadi sehingga pecah minyak dan naik bau.
7.Kemudian masukkan air asam jawa, gula, garam
dan serbuk perasa (ajinamoto). Masukkan pula, daging yang telah siap
ditumbuk tadi. Masak dengan api yang sederhana.
8. Apabila semuanya sebati
bolehlah diangkat dan dihidangkan.
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment