Wednesday, May 18, 2016

4:25 PM




RESEPI KUIH BINGKA UBI
.
 
BAHAN - BAHAN

4 Cawan ubi parut / dikisarkan (ubi kayu anggaran 2 kg)
1 cawan gula pasir
2 Biji telur
1/2 sudu garam
1 1/2 cawan santan pekat ( jgn cair nanti adunan lembik )
2 sudu besar minyak- untuk campur dalam adunan
2 sudu besar minyak- untuk sapu pada loyang
sedikit mentega/butter – untuk tabur atas kuih sebelum di bakar
beberapa titik pewarna kuning

.
CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Kisar / parutkan ubi bersama air dan tapiskan / parut ubi sehingga cukup 4 cawan.

2. Masukkan ubi dalam mangkuk adunan.

3. Masukkan telur, gula, garam, dan beberapa titik pewarna kuning.

4. Kacau dan tuang santan sedikit-sedikit sampai adunan menjadi sebati

5. Sapukan loyang dengan minyak dan panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas & bawah

6. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 8 inci.

7. Sudukan beberapa sudu butter & ditaburkan di atas adunan.

8. Bakar selama 45 minit hingga 1 jam, bergantung pada tahap kerak yang anda suka....
bergantung kepada oven

9. Potong bila dah sejuk.




AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

 

0 comments:

Post a Comment

RECOMMENDED FOR YOU