RESIPI MEE BELACAN SARAWAK
BAHAN-BAHAN
Mee Hoon *(utk sebungkus meehon - mkn untuk 5-6 org) BAHAN A
Bwng Putih (5 ulas)
Bwng Merah (4 ulas)
Bwng Besar (1 ulas)
Udang kering (1 sudu besar)
Belacan (1 sudu besar)
Kepala Udang Payak (dlm 20 kepala)
Cili Padi (4)
Cili Hidup (2)
*jika mahu pedas boleh tambah cilinya
Pati belacan (brand Knorr)
Pati ayam (brand Knorr)
BAHAN B
Meehoon (celur) Sotong Kembang (celur + hiris kecil) Timun (hiris kecil) Kacang tanah diTumbuk
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Kisar Bahan A di atas. Tumis hingga naik bau
2. Di periuk yang berlainan, rebus kepala udang.
3. Air rebusan di tuang ke dalam tumisan. Masukkan 2 sudu besar pati belacan (brand Knorr) dan
satu sudu kecil pati ayam (brand Knorr)
4. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis sedikit.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
6. Akhir skali masukkan tepung jagung sesedang pekat.
7. Angkat hidang bersama Bahan B
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
No comments:
Post a Comment