LABELS
Monday, February 3, 2025
RESEPI SUP TELUR CHINESE STYLE
RESEPI LAPIS SERIKAYA CHEESE
RESEPI LAPIS SERIKAYA CHEESE
Resepi By : Nur Lokman
BAHAN :
450gm mentega
180gm gula halus
10gm ovelete
250gm cream cheese
10biji telur ayam A
1sudu teh esen vanila
1tin ( 397gm) susu pekat. ( saya kurangkan 200gm)
1 tin kecil serikaya
100gm Creamer ( coffee mate )
200gm tepung HK / gandum
( Saya Guna tepung gandum)
100gm Horlick
Pewarna biru , hijau dan kuning
CARA PEMBUATAN :
Pukul mentega , cream cheese gula dan ovelete hingga kembang
Kemudian Masukan telur satu persatu dan esen vanilla Pukul lagi hingga sebati
Kemudian Masukan susu pekat & serikaya
Gaul sebati
Kemudian masukan bahan kering sedikit Demi sedikit Dan diGaul sebati.
Bahagi kepada 3bahgian
1 kaler biru
1 kaler hijau
1 kaler kuning
Bakar pada suhu 180c. Api atas . Ikut oven masing2x.
Bakar selapis Demi selapis sehingga habis.
Selamat Mencoba 😊
Sunday, February 2, 2025
RESEPI AYAM GORENG MAMAK
Resepi Ayam Goreng Mamak
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
6 sudu makan tepung jagung
6 sudu makan tepung beras
3 tangkai daun kari
Bahan untuk dikisar:
6 ulas bawang putih
2 inci halia
5 tangkai cili kering
2 sudu makan rempah kari
1 biji telur
Garam secukup rasa
1 sudu makan serbuk lada sulah
Cara:
1. Perap ayam dgn bhn kisar, tepung jagung, tepung beras dan daun kari selama 1 jam. Perap lagi lama lagi sedap.
2. Panaskan minyak & goreng ayam hingga masak.
Kredit kpd Pemilik Resepi ini Semoga Allah mempermudahkan segala urusan
Thursday, January 30, 2025
RESEPI SPICY SALTED EGG CORNFLAKES
![]() |
RESEPI SPICY SALTED EGG CORNFLAKES
Bahan2:
1 kotak cornflakes 500g
1 paket serbuk salted egg ( 150g )
10 sudu butter ( buttercup pun boleh )
Daun kari ( 5 - 6 tangkai ) nak lebih pn boleh
5 - 6 biji cili padi merah ( nak pedas lg boleh lebihkan lagi )
3 -4 sudu gula
Cara2:
- cairkan butter. Sy pakai suku butter je. Jangan sikit sangat. Nanti tak boleh salut cornflakes.
- masukkan daun kari sehingga garing
- masukkan cili padi
- masukkan gula
- masukkan serbuk salted egg
- last sekali masukkan cornflakes dan gaul rata
- lepas dah rata, bakar kejap dalam oven/air fryer. Sy pakai air fryer 7 minit, suhu 180c.
- bagi sejuk kejap then dah boleh masuk dalam bekas. Boleh lah buat kudap2 tengok tv.
.
Kredit : Dalila Amli
Tuesday, January 28, 2025
RESEPI KEK LAPIS BATEK PELANGI
RESEPI KEK LAPIS BATEK PELANGI
loyang 8.5
Bahan-Bahan
500gm Pure Butter
60gm gula castor
1sbm ovelette
400gm cream cheese
350gm susu pekat manis
10 biji telur gred AA
250gm horlick
100gm nestum cerelac
270gm tepung Hong Kong/pau
100gm ice crean vanilla (less sweet)
2sdm lemon juice
1 buku cheddar cheese
pewarna putih, kuning, pink,turqouse, purple Cara Mengadun
butter+ gula+ ovelette+ susu pekat+ cream cheese pukul hingga putih kembang gebu.
masukkan telur satu satu.sebatikan
masukkan horlick, nestum cerelac, tpg HK dan ice cream vanila powder.sebatikan..
last masukkan lemon juice 2sdm.
bahagikan adunan utk warna putih 6 lapisan asingkan 960gm tiap lapis 160gm selebihnya bahagi 4 warna lagi putih pink, putih kuning, putih purple, putih turqoise.4 warna tadi masukkan ke@dalam piping bag.
lapiskan adunan putih 3 lapisan dan bakar sampai masak jgn sampai kuning kemudian parut cheddar cheese tiap lapisan putih. lapis lagi 2 lapisan..
★ untuk adunan bwarna celorengkan piping bag berselang seli. sampai habis.balas@lawan tiap lapisan warna (ikut gambar) baru lapisan putih lagi 3 lapisan.
#reseplapissarawak
#reseplapislebaran
RESEPI WAJIK
RESEPI WAJIK
bahan-bahan :
1 kg beras pulut putih
800 ml santan pekat
700 gr gula aren
100 gr gula putih
1 sudu kecil garam
2 helai daun pandan
Cara membuat :
1. Rendam beras pulut selama 3-4 jam. Kemudian kukus selama 20 minit. Kemudian siram dengan 1 gelas air mendidih. Kacau rata dan masak selama 10 minit lagi. Angkat dan ketepikan
2. Rebus santan bersama gula, garam dan daun pandan. Sehingga larut kemudian tapis
3. Pindahkan cecair gula ke dalam kuali yang agak besar kemudian panaskan lagi sehingga mendidih
4. Masukkan beras pulut dan kacau rata hingga pekat dan pekat.
5. Letakkan dalam dulang yang dialas dengan daun pisang atau plastik. Selepas ia sejuk, potong sahaja. Selamat memasak
RESEPI KEK NOT
🌸RESEPI KEK NOT
--------------------------------------------
Bahan- bahan:
-----------------------
6 biji telor ayam gred A
16oz mentega 454g
1 gelas gula 200g
2 gelas tepong gendom 300g
1/4 gelas tepong gendom (untuk melumor buah-buahan)75g
2 sudu kecik esen vanila
4 tahil lengak (di aruk kekuningan) 150g
1/2 kati gajus (di aruk sekejap) 250g
1/2 kati kacang hong kong 250g
1/2 kati buah badam (di hiris) 250g
1/2 kati buah kurma (dihiris) 250g
1/2 kati kismis kuning 250g
1/2 kati manisan kuning (di hiris) 250g
1/2 kati manisan limau (kulitnya sahaja)250g
1 bungkus manisan keranji (masam manis)
1 bungkus ceri merah (di hiris)
1 bungkus ceri hijau (di hiris)
4 keping buah kasmak (di hiris)
1 kotak buah red date bidara (di hiris)
Cara-Cara:
-----------------
Alas loyang 10"10" dgn kertas minyak.
Pukol mentega bersama gula hingga kembang. Kemudian masokkan telor satu persatu hingga habis. Pukol lagi hingga rata. Masokkan esen. Lepas itu, masokkan 2 gelas tepong. Kuar lagi.Bila sebati, barulah masokkan kacang-kacang. Kuar rata. akhir sekali, masukkan buah-buahan yg telah di lumor dengan 1/4 tepong ke dalan adunan.. ini bagi mengelakkan buah mendap di permukaan kek. Masokkan adunan ke dalam loyang. Kukus sehingga masak.
kukus selama 4 jam
Selamat mencoba.
#resepkeksarawak
#kuekukus
RESEPI NASI BERIANI GAM
RESEPI NASI BERIANI GAM
Bahan-bahan (Untuk nasi)
1. 5 cawan* beras basmathi (or Beras Puteri)
2. 1 cawan ghee (minyak sapi)
3. 1 sudu teh buah pelaga
4. 1 inci kayu manis
5. 5 bunga lawang
6. 1 sudu teh jintan manis
7. setengah sudu teh koma koma (saffron)
8. 6 ulas bawang putih -hiris halus
9. 10 ulas bawang merah - hiris halus
10. 1 inci halia - hiris halus
11. 5 sudu makan rempah beriyani (pes)
12. Segenggam gajus
13. Segenggam raisins
14. 5 cawan air
15. Garam secukup rasa (*cawan = cawan kopi)
Cara memasak nasi:
1. Pijarkan minyak sapi
2. Tumiskan bahan hiris beserta buah pelaga,kayu manis,bunga lawang dan jintan manis sampai berbau harum
3. Masukkan rempah beriyani dan biar sehingga naik bau
4. Seterusnya masukkan beras dan kacau rata
5. Masukkan air sehingga menutup paras beras dan kacau rata
6. Masukkan saffron, gula dan garam, kacau rata
7. Kecilkan api.
Masak beras sehingga separa masak
Bahan-bahan untuk lauk:
1. 1 kilo daging batang pinang, potong anggaran 6×6x5 cm
2. 5 biji kentang (belah dua)
3. 8 biji telur rebus keras
4. Setengah cawan ghee (minyak sapi)
5. 1 sudu teh buah pelaga
6. 1 inci kayu manis
7. 5 bunga lawang
8. 1 sudu teh jintan manis
9. 2 biji bawang besar (yang kuning), hiris
10. 5 ulas bawang putih - kisar
11. 10 ulas bawang merah - kisar
12. 1 inci halia - kisar
13. 6 sudu makan rempah beriyani (pes)
14. Segenggam gajus
15. Segenggam raisins
16. Air - cover daging + 1 - 2 cawan extra
17. Tairu (perahkan 2 biji limau nipis ke dalam 1 gelas susu dan biarkan 15 minit)/1 cawan yoghurt
18. Garam secukup rasa
19. 1 atau 2 sudu makan tomato puri
Cara memasak lauk:
1. Pijarkan minyak sapi, tumiskan bawang besar, bahan kisar dan semua rempah campak (kulit kayu manis etc) hingga naik bau
2. Masukkan pes beriyani dan biar terbit minyak
3. Masukkan daging dan kentang dan air (1 inci atas paras daging & kentang). Didihkan.
4. Kecilkan api dan masak hingga daging empuk
5. Masukkan bahan bahan lain dan 3 - 4 cawan air lagi. Kacau rata.
Peralatan:
1. Alat kukusan
2. Kain muslin, untuk mengalas kukusan
3. Kain kapas yang agak panjang (3 meter)
4. Kanji/perekat (masak tepung kanji)
Cara:
1. Masukkan lauk yang separa masak kedalam periuk kukusan (tempat yang selalunya kita bubuh air). Tambahkan anggaran secawan air jika perlu dan gaul rata.
2. Alaskan periuk mengukus dengan kain muslin (buat 3 layers)
3. Masukkan nasi yang separuh masak ke dalam bekas kukusan
4. Tutupkan pengukus, Letak periuk mengukus atas periuk kukusan yang berisi lauk
5. Celupkan kain kapas dengan kanji
6. Lilitkan kain tersebut pada bahagian di antara periuk dengan pengukus. Pastikan iktannya agak kejap.
7. Letak atas api yang perlahan
8. Masak sehingga lebih kurang 1 jam
9. Buka lilitan dan buka tutup pengukus
10. Dengan menggunakan garpu, gemburkan nasi yang sepatutnya sudah masak
11. Kalau nasi masih belum masak, ulangi proses kukusan.Tambah air untuk lauk jika perlu.
Cadangan Hidangan:
1. Sendukkan 4 senduk nasi ke dalam pinggan hidang yang besar, ratakan
2. Letakkan 4 ketul daging, 4 ketul kentang dan 4 biji telur di atas nasi tersebut
3. Sendukkan 4 senduk nasi lagi untuk menutup lauk tersebut
4. Taburkan bawang goreng, daun saderi, daun bawang dan hati ayam yang telah digoreng garing dan dicincang.
5. Kuah beriyani tadi di hidangkan berasingan
6. Selain itu acar buah juga boleh dijadikan hidangan sampingan
info:
Memasak nasi biryani gam ini perlu dicuba beberapa kali untuk dapatkan kepekatan kuah yang tepat. Kalau first time, perlu di check selalu lauknya, kalau agak kering, tambahkan air, gaul rata dan sambung proses mengukus.
Share drp Cara Buat Bubur dan Pengat
Kredit : Pemilik Resepi
Monday, January 27, 2025
RESEPI KEK LUMUT LEGEND
RESEPI KEK LUMUT LEGEND-
Bahan2nya-
.
*10 biji telur ayam (Gred A)
*500 gm mentega (saya guna buttercup)
*1 tin kecil susu pekat manis
*1 1/2 gelas gula halus/gula kastor
*200 gm Horlick
*1 tin kecil seri Kaya
*2 gelas tepung roti marie (saya guna roti marie bungkus lepastu kisar halus,kemudian ayak )kisar dulu baru sukat
*1/2 nestum keluarga original (kisar halus kemudian ayak)
*Esen vanilla
*2 sudu makan tepung hong Kong (*ayak terlebih dahulu)
*1 botol pewarna hijau 60ml (guna jenama Koepoe-koepoe)
*2 sudu makan serbuk koko yg telah diayak -untuk gelapkan warna hijau jadi warna lumut
.
Cara-cara :
.
Pukul gula dan mentega hingga kembang,kemudian masukkan telur satu persatu,masukkan seri kaya dan susu pekat putar hingga adunan sebati.
.
Kemudian masukkan Horlick dan esen vanilla ,roti marie + nestum,tepung hong kong sehingga sebati. Akhir sekali masukkan serbuk koko dan pewarna hijau.
.
*Kukus selama 3-4 jam (Panaskan pengukus terlebih dahulu sehingga air pengukus mendidih barulah masukkan kek,guna api perlahan selama 2 jam,selepas 2 jam gunakan api besar )
.
-credit to owner recipe
KEK LAPIS RONARIA (BAKAR) Resepi Ann Cdi
Sunday, January 26, 2025
RESEPI BBQ KAMBING
Resepi BBQ Kambing.
Bahan:
12 slice daging kambing (lamb),katanya jangan beli mutton, mutton ni daging kambing yang agak tua.
Bahan Perapan:
5 - 6 sudu besar Lada hitam
1/2 cawan Madu (lebih pun sedap juga, tapi gula perlu kurangkan)
1/2 cawan Sos Cili
1/2 cawan Sos tomato
1/2 cawan sos BBQ Lea Perrins
Gula dan sedikit garam.
Cara:
Lada hitam ditumbuk agak kasar (tapi jangan kasar sangat), abang saya tak tumbuk.., dia pusing-pusingkan jer lesung batu tu.
Dalam mangkuk, satukan sos cili, sos tomato, madu, lea perrins, lada hitam, gula dan garam. Ia akan ada rasa-rasa asam boi sikit. Kalau tak sampai rasa macam asam boi tu.. tambahlah mana2 yang kurang.
Gaul rata dan masukkan daging kambing. Perap sekurang-kurangnya 4 jam, lagi lama lagi elok.
Panggang menggunakan arang.
Nota:
Selain kambing, boeh juga diperap dengan daging lembu atau ayam. Cuma untuk ayam.., abang saya masukkan sedikit kicap pekat.
~ Selamat mencuba ~
kredit resepi: Delihayat Kitchen
Saturday, January 25, 2025
RESEPI PANDAN BURN CHEESECAKE
RESEPI GULAI TENGGIRI
Resipi gulai tenggiri
=================
==Bahan-bahan==
1/2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
3 tbsp cili kisar
3 tangkai daun kari
1 tbsp biji sawi
Rempah kasar
5 tbsp rempah kari ikan
5 keping ikan tenggiri
Bendi
Terung
Tomato
2 asam keping
Air secukup nya
Santan rm2
Gula
Garam
== Cara-cara ==
Panaskan kuali bersama sedikit minyak, kemudian masukkan daun kari dan biji sawi. Tumis seketika
Kemudian masukkan rempah kasar, bawang besar, bawang putih dan halia yang dihiris. Tumis hingga layu.
Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
Setelah itu, masukkan pula rempah kari ikan dan sedikit air. Tumis hingga pecah minyak.
Kemudian masukkan sedikit air, dan terung. Biar seketika. Masukkan pula bendi dan juga ikan tenggiri
Masukkan santan dan tomato. Perasakan. Gulai ikan tenggiri sedia dihidang bersama nasi panas dan ikan masin. Selamat mencuba
Kredit : seminit resepi
Friday, January 24, 2025
RESEPI APAM PISANG GEBUS" by "MARIANA ZAINAL"
RESEPI IKAN SIAKAP 3 RASA
RESEPI IKAN SIAKAP 3 RASA
Bahan2nya:
==========
Ikan Siakap
Bawang putih
Bawang besar
Halia
Nenas
Lobak merah
Cili besar ➡️Kalau nak pedas tambah ciliapi😁
Sos Ikan
Tumis bahan-bahan tersebut sehingga naik bau dan masukkan garam secukup rasa serta sos ikan.
Letak asam keping dan gula secukupnya.
Angkat dan tuangkan ke atas ikan yang telah di goreng.
Psst~~ ini cara Kak Has ada orang lain cara masaknya 😁✌
➡️#menuKakHas
Kredit:tq kpd empunye resepi