Saturday, November 18, 2017

RESEPI RENDANG DAGING POWER

RESEPI RENDANG DAGING POWER

BAHAN REMPAH

1 sudu besar biji ketumbar *
1 sudu besar jintan manis*
1 sudu besar jintan putih *
1/2  sudu besar lada hitam*
5 tangkai cili kering*

1.Sangai bahan2 bertanda* smp cili kering jd rapuh.. api slow je
2.kisar kering sampai halus(ketepikan)

BAHAN MASAK

1kg daging(potong nipis) @seekor ayam
5 ulas bwg merah kecik*
4 ulas bwg putih*
2 inci halia*
2 inci kunyit hidup *
4 btg serai*
10 tangkai cili kering*(rebus dulu) nak pedas lg lebihkan

3 sudu besar kerisik
minyak masak secukupnya
sekilo santan
garam
daun kunyit(hiris halus)

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Kisar bahan2 bertanda *

2.Tumis bahan2 kisar sampai garing@pecah minyak

3.Masukkan Bahan Rempah yg dikisar halus td.Kacau sebati

4.Masukkan daging.. air daging akan keluar sendiri

5.Bila air daging dah agak kering sikit.. masukkan santan msk smp pekat

6.Masukkan kerisik.. tabur daun kunyit

7.Rasakan dgn garam.

Kredit resepi : Zaimah Zakaria

RESEPI SANG KAYA DAN ROTI

RESEPI SANG KAYA DAN ROTI

BAHAN-BAHAN

200ml santan*
2 cawan susu cair*
2 sdb susu pekat*
2 sdb tepung jagung*
1 biji telur*
3 sudu gula pasir*
8 helai daun pandan(bland dengan sedikit air ambil airnya)*

1/2 penutup pewarna hijau
1/2 gula melaka

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Bahan-bahan * dicampur dan dikacau sebelum di didihkan atas dapur.

2. Setelah dididihkan dan kacau masukkan gula melaka.

3.Kacau sampai pekat.Kemudian masukkan pewarna.

4. Roti gardenia potong 4 dan kukus

5. Siap dah boleh makan

Kredit Resepi : Shahira Shahri via Mahn

RESEPI MEE GORENG BASAH

RESEPI MEE GORENG BASAH

BAHAN-BAHAN

Bawang putih ditumbuk
Cili padi ditumbuk
Cili kering kisar

Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis abc
Sos ikan
Air

Sotong
Udang

Sawi
Tomato

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Tumis bahan tumbuk bersama cili kisar,tumis hingga garing baru

2.masukkan sotong dan udang,

3.masukkan sos tomato,kicap manis,sos ikan dan sedikit air,

4.masukkan mee kuning,masukkan sawi dan tomato,

5.perasakan garam dan gula.

6.siap

Kredit : ig @masakwithpassion

RESEPI CHEESEKUT CAIR DI MULUT

RESEPI CHEESEKUT CAIR DI MULUT

BAHAN-BAHAN

1 paket biskut kering Hup Seng
1/2 tin susu pekat
250g cream cheese tatura
1/4 cawan susu segar

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Masukkan cream cheese, susu pekat dan susu segar dalam blender. Blend sampai sebati. Nak guna mixer pun boleh.

2. Dah sebati adunan tadi,buat lapisan nipis dalam bekas.

3. Biskut kering tadi pulak, korang celupkan dalam susu segar. Susun kat atas cream cheese yang dalam bekas tadi.

4. Dah selesai susun, lapiskan lagi cream cheese. Susun pulak biskut. Buat sampai cream cheese tadi, boleh tutup lapisan biskut paling atas.

5. Simpan dalam peti ais semalaman.

RESEPI BULGOGI @ KOREAN GRILLED BEEF

RESEPI BULGOGI @ KOREAN GRILLED BEEF

BAHAN-BAHAN

500g daging (potong bkeping nipis)
5 ulas bawang putih (parut)
1 1/2 inci halia (parut)
1 biji bawang holland/kuning/bombay(hiris)
1 sudu kecil cuka
3 sudu besar gula
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil soya sauce
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil cili flakes/serbuk cili/serbuk lada hitam
sedikit garam

BAHAN HIASAN

daun bawang(hiris panjang dalam 2 cm )
bijan (sangai)

CARA - CARA MEMBUATNYA

1)campur semua bahan dalam mangkuk kecuali daging dan bahan hiasan.kacau rata

2)masukkan daging.kacau sampai semua daging bersalut

3)perap 3 jam

4) guna nonstick fry pan.grill/bakar letak sekeping sekeping.masukkan skali bawang yg dihiris masa bakar.

siap!!angkat hidang..tabur daun bawang dan bijan

kaedah masak lain yg mudah n agak berkuah tapi rasanye same je.

pakai nonstick fry pan.just masukkan semua bahan daging dan 1/2 sos perap tu dlm fry pan.msak sampai dging masak..tabur daun bawang n bijan

sedap dimakan dengan nasi panas2.

Kredit resepi: Nurul Suhada Mazlin

RESEPI AYAM MASAK LEMAK CILI PADI

RESEPI AYAM MASAK LEMAK CILI PADI

BAHAN-BAHANNYA

4-5 ketul ayam
250 ml santan pekat - atau 1 kotak santan - Bahagi 2 bahagian, 1/2 untuk dicampur air. 1/2 dijadikan pati santan pekat
2 helai daun kunyit - dicarik carik
2 biji Kentang dipotong memanjang
1-2 batang Serai diketuk
1/2 Kiub ayam (jika suka)
garam secukupnya
Air secukupnya - dalam 1 cawan setengah ke 2 cawan

Bahan ditumbuk:

1-2 inci kunyit hidup
5-6 biji cili padi merah - supaya warna kuah cantik
2 ulas bawang merah

CARA - CARA MEMASAKNYA

1. Dalam periuk atau kuali rebus kentang sehingga separuh masak. Angkat dan ketepikan. Buang air rebusan tu.

2. Dalam periuk yang sama, masukkan bahan tumbuk dan santan yang cair. Kalau pakai santan kotak masukkan setengah kotak dan tambah air secukupnya. Masukkan ayam, daun kunyit dan serai serta kiub ayam. Didihkan sehingga ayam masak dengan api perlahan supaya santan tak pecah.

3. Setelah ayam masak, masukkan kentang yang direbus setengah masak tadi, dan masak sehingga kentang lembut dan empuk. Rasa garamnya

4. Akhir sekali tuang santan pekat kedalam masak lemak, masak sekejap dan bolehla tutup api.

Friday, November 17, 2017

RESEPI KEK BATIK OREO

RESEPI KEK BATIK OREO

BAHAN-BAHAN

- 2 cawan Milo
- 3 sudu besar serbuk koko
- 250g mentega
- ½ tin susu pekat
- lebih kurang 30 keping biskut Marie (dipatah-patahkan)
- 2 paket biskut Oreo (setiap biskut dipotong empat)

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Dengan api kecil, cairkan mentega

2. Tambah susu pekat dan gaul sehingga sebati

3. Tambah Milo dan serbuk koko, dan gaul sehingga tiada ketulan

4. Tutup api; masukkan biskut Marie yang dipatah-patahkan dan gaul

5. Masukkan separuh adunan ke dalam baking tin

6. Tabur kepingan Oreo ke atas adunan

7. Masukkan separuh lagi adunan dan ratakan

8. Hias dengan kepingan Oreo

9. Masukkan ke dalam peti sejuk semalaman

10. Untuk hidang, celup pisau dalam air panas dan potong mengikut saiz yang diingini

Credit to @seismikmakan

RESEPI SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API

RESEPI SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI API

BAHAN-BAHAN :

1 peket siput sedut
5 cawan santan - secukupnya
3 batang serai - dititik
1 keping asam keping

BAHAN DITUMBUK LUMAT :

10 biji cili api - boleh tambah 2 inci kunyit hidup
Garam kasar secukup rasa * kalau kurang kuah boleh la ditambah santan lagi

CARA MEMASAK :

1.Basuh dan bersihkan siput sedut

2.kemudian dipotong hujung runcing siput sedut ni .

3.Bersihkan lagi siput ditos serta diketepikan dulu .

4.Masukkan semua bahan tumbuk , serai yang dititik , semua santan ke dalam periuk yang sesuai .

5.Masak kuah sehingga hampir mendidih dan masukkan semua siput sedut , garam secukup rasa , asam keping dengan pucuk ubi .

6.Kacau kuah supaya tak pecah minyak , sekali-sekala boleh dikacau kuah dan bila dah masak boleh la ditutup api dapur

Tuesday, November 14, 2017

RESEPI JAPANESE BAKED CHEESE TART

RESEPI JAPANESE BAKED CHEESE TART

BAHAN-BAHAN

1 biji Telur (suhu bilik)
15g + 15g Gula
100g krim keju
50ml Heavy krim
1 sudu teh Jus lemon

6 biji Kulit Tart
1 biji telur
1 sudu teh air

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Asingkan telur putih dan kuning . Tambah 15g gula ke putih telur dan pukul sehingga ringan seperti meringue..

2. Letakkan keju krim dan baki gula dalam mangkuk lain dan pukul..Masukkan kuning telur, heavy krim, jus lemon dan kacau hingga menjadi halus.

3. Campurkan (2) meringue (1), dan balik-balikkan adunan dengan spatula getah.

4. Tuangkan adunan ke dalam kulit tart dan sapukan telur kuning yg di campur kan dengan sesudu air..

5. bakar selama 15 minit pada 200 ℃ pembakar ketuhar, apabila keperangan di permukaan, selesai!

By Tasty Japan

RESEPI BEBOLA AYAM CHEESE OVER SEDAP

RESEPI BEBOLA AYAM CHEESE OVER SEDAP

BAHAN-BAHAN

Dada ayam (dicincang atau kisar menggunakan blender)
Lobak merah
Daun bawang (kalau tak letakpun takper)
Sebiji bawang merah (dicincang)
Seulas bawang putih (dicincang)
Garam secukup rasa
1 sudu sos tiram
1 sudu lada hitam (ditumbuk halus)
Cheddar cheese atau mozzarella cheese (potong dadu)
Serbuk roti

CARA PENYEDIAAN

1) Campur bersama ayam, lobak merah, daun bawang, sos tiram, garam dan lada hitam. Gaul sebati.

2) Bulatkan adunan (saiz terpulang kepada citarasa)

3) Setelah itu, tekan bagi leper aduanan yang dibulatkan dan letakkan cheese.

4) Oleskan bebola ke dalam serbuk roti.

5) Siap dan boleh digoreng.

Kredit Resepi: Liana Ahmad

RESEPI KUEY TEOW KUNGFU

RESEPI KUEY TEOW KUNGFU

BAHAN A:

500 gm kuey teow
5 biji telur [ dipukul]
sedikit tepung jagung
minyak untuk goreng kuey teow

BAHAN B:

100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
3 sudu besar minyak utk menumis
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam- saya guna 1 kiub ayam dan bancuh bersama 1 cwn air
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam dan sedikit gula

CARA-CARA MEMBUATNYA.

1.Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.

2. Saya pukul telur dan gaul bersama kuey teow dan taburkan sedikit tepung jagung.(BAHAN A)

3.Panaskan minyak dan goreng kuey teow sehingga agak garing, terbalikkan dan angkat...ketepikan.

4.Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.

5.Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.

6.Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.

7.Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.

8.Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

Monday, November 13, 2017

RESEPI LASAGNA ROTI MUDAH DAN SEDAP

RESEPI LASAGNA ROTI MUDAH DAN SEDAP

BAHAN-BAHAN

12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping keju
1 cawan Mozzarella cheese (diparut)
1 cekak daun sup
1 biji cili merah (dihiris)
4 sudu besar sos lada hitam
4 sudu besar sos tomato
300 gram daging cincang
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dicincang)
1 cubit garam dan gula

CARA-CARA MEMBUATNYA

INTI DAGING

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.

2. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk.

3. Masukkan sos lada hitam, sos tomato dengan sedikit air.

4. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.

5. Masukkan daun sup dan cili merah.

6. Masak sehingga daging masak dan kering.

7. Ketepikan dan biarkan inti daging sejuk.

LASAGNA ROTI

1. Sapukan keseluruhan loyang dengan mentega.

2. Pukul telur dan susu sehingga sebati.

3. Celup roti ke dalam bancuhan susu tadi dan susun ke dalam bekas sehingga penuh.

4. Tuangkan separuh dari inti tadi ke atas roti dan ratakan.

5. Susun kepingan keju ke atas daging.

6. Ulangi dan tambah lagi satu lapis roti dan daging.

7. Akhir sekali, taburkan parutan keju Mozzarella di atas lapisan atas sekali.

8. Jika ada lebihan telur, siramkan di atas roti.

9. Bakar pada suhu 180ºC lebih kurang 40 minit.

Kredit Resepi : Mimie Ali

RESEPI SARDIN ROLL MUDAH

RESEPI SARDIN ROLL MUDAH

BAHAN-BAHAN DOH

1kg tepung gandum
150gm majerin
1cawan mnyak msk
1 sudu besar garam
Ais

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Cairkan majerin biarkan suam dan satukan semua bahan.Air letak sedikit demi sedikit sampai jadi doh Inti sardin

BAHAN-BAHAN INTI

1kg ubi kentang(parut halus)
3 biji bawang besar(cincang)
1 tin sardin saiz besar
Garam dan aji

CARA MEMBUATNYA

1.Letakkan semua bahan dalam kuali dan masak sampai kering.

CARA MENYEDIAKAN

1 .Letakkan Doh mengikut kesukaan dan penyekkan memanjang atau bentuk bujur.

2.Masukkan inti.

3.Gulungkan doh bersama inti.

4.Goreng.siap.

Kredit: Junairah Jni.

RESEPI PUDING ROTI KUKUS BERKUAH SOS KASTARD

RESEPI PUDING ROTI KUKUS BERKUAH SOS KASTARD

PUDING ROTI KUKUS

BAHAN- BAHAN

5 keping roti gardenia ( roti lain pun boleh la )
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
1 tin susu cair
2 sudu butter
Kismis ( beli je 1 kotak kecil )

CARA- CARANYA :

1.Masukkan telur, gula, esen vanila ke dalam satu bekas, mixer sampai sekata / kembang (nak guna blender pun boleh)

2.Masukkan susu cair, kacau sekata.

3.Ambil roti, sapukan butter depan dan belakang (kalau nak carik-carikkan pun boleh ya!) susun dalam loyang.

4.Tuang ke semua adunan ke atas roti dalam loyang, dan tabur kismis.

5.Kukus selama 20-25 minit.

SOS KASTARD

BAHAN-BAHAN

2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 tin susu cair
1 sudu kecik esen vanila.

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Masukkan semua bahan di atas, masak atas api perlahan, kacau sampai masak.
pastikan di kacau untuk mengelakkan ianya berketul.

Credit to Fb Page
Resepi masakan malayu

Sunday, November 12, 2017

RESEPI NASI TOMATO

RESEPI NASI TOMATO

BAHAN-BAHAN

BAHAN-BAHAN NASI

4 cawan beras
2 biji tomato
1 biji bawang besar
1 helai daun pandan
1/2 cawan susu cair
2 sudu butter
3 sudu minyak masak
Rempah kasar
3 sudu tomato puri
Garam
Air secukupnya

BAHAN AYAM MASAK MERAH

1 ekor ayam
1 1/2 biji bawang besar (dikisar)
5 biji bawang putih (dikisar)
2 cawan cili kering (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
Rempah kasar
1 biji tomato

BAHAN ACAR

1 biji timun
1/2 biji nenas
1 biji bawang besar
1 batang cili hidup
3 sb cuka
5 sb gula

CARA-CARA MEMBUATNYA

Langkah 1
Beras hendaklah dibasuh dah direndam terlebih dahulu

Langkah 2
Tumis rempah kasar bersama bawang, apabila sudah layu masukkan tomato yang dipotong dadu

Langkah 3
Masukkan susu cair, tomato puri dan daun pandan

Langkah 4
Masukkan beras dan air mengikut sukatan. Jangan lupa masukkan garam sebagai perasa

Langkah 5
Untuk masak ayam masak merah, tumis rempah kasar dan bawang besar hingga naik bau

Langkah 6
Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.

Langkah 7
Masukkan gula melaka dan sedikit air. Apabila menggelegak, masukkan ayam yg sudah di goreng. Perasakan dengan garam. Sedia dihidang.

Langkah 8
Potong kesemua bahan untuk membuat acar, dan gaul bersama cuka, gula dan garam. Sedia dihidang

Kredit to Page Fb Seminit Resepi