Tuesday, November 14, 2017

RESEPI JAPANESE BAKED CHEESE TART

RESEPI JAPANESE BAKED CHEESE TART

BAHAN-BAHAN

1 biji Telur (suhu bilik)
15g + 15g Gula
100g krim keju
50ml Heavy krim
1 sudu teh Jus lemon

6 biji Kulit Tart
1 biji telur
1 sudu teh air

CARA-CARA MEMBUATNYA

1. Asingkan telur putih dan kuning . Tambah 15g gula ke putih telur dan pukul sehingga ringan seperti meringue..

2. Letakkan keju krim dan baki gula dalam mangkuk lain dan pukul..Masukkan kuning telur, heavy krim, jus lemon dan kacau hingga menjadi halus.

3. Campurkan (2) meringue (1), dan balik-balikkan adunan dengan spatula getah.

4. Tuangkan adunan ke dalam kulit tart dan sapukan telur kuning yg di campur kan dengan sesudu air..

5. bakar selama 15 minit pada 200 ℃ pembakar ketuhar, apabila keperangan di permukaan, selesai!

By Tasty Japan

RESEPI BEBOLA AYAM CHEESE OVER SEDAP

RESEPI BEBOLA AYAM CHEESE OVER SEDAP

BAHAN-BAHAN

Dada ayam (dicincang atau kisar menggunakan blender)
Lobak merah
Daun bawang (kalau tak letakpun takper)
Sebiji bawang merah (dicincang)
Seulas bawang putih (dicincang)
Garam secukup rasa
1 sudu sos tiram
1 sudu lada hitam (ditumbuk halus)
Cheddar cheese atau mozzarella cheese (potong dadu)
Serbuk roti

CARA PENYEDIAAN

1) Campur bersama ayam, lobak merah, daun bawang, sos tiram, garam dan lada hitam. Gaul sebati.

2) Bulatkan adunan (saiz terpulang kepada citarasa)

3) Setelah itu, tekan bagi leper aduanan yang dibulatkan dan letakkan cheese.

4) Oleskan bebola ke dalam serbuk roti.

5) Siap dan boleh digoreng.

Kredit Resepi: Liana Ahmad

RESEPI KUEY TEOW KUNGFU

RESEPI KUEY TEOW KUNGFU

BAHAN A:

500 gm kuey teow
5 biji telur [ dipukul]
sedikit tepung jagung
minyak untuk goreng kuey teow

BAHAN B:

100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
3 sudu besar minyak utk menumis
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam- saya guna 1 kiub ayam dan bancuh bersama 1 cwn air
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam dan sedikit gula

CARA-CARA MEMBUATNYA.

1.Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.

2. Saya pukul telur dan gaul bersama kuey teow dan taburkan sedikit tepung jagung.(BAHAN A)

3.Panaskan minyak dan goreng kuey teow sehingga agak garing, terbalikkan dan angkat...ketepikan.

4.Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.

5.Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.

6.Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.

7.Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.

8.Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

Monday, November 13, 2017

RESEPI LASAGNA ROTI MUDAH DAN SEDAP

RESEPI LASAGNA ROTI MUDAH DAN SEDAP

BAHAN-BAHAN

12 keping roti
3 biji telur
200 ml susu segar
8 keping keju
1 cawan Mozzarella cheese (diparut)
1 cekak daun sup
1 biji cili merah (dihiris)
4 sudu besar sos lada hitam
4 sudu besar sos tomato
300 gram daging cincang
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dicincang)
1 cubit garam dan gula

CARA-CARA MEMBUATNYA

INTI DAGING

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau.

2. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk.

3. Masukkan sos lada hitam, sos tomato dengan sedikit air.

4. Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.

5. Masukkan daun sup dan cili merah.

6. Masak sehingga daging masak dan kering.

7. Ketepikan dan biarkan inti daging sejuk.

LASAGNA ROTI

1. Sapukan keseluruhan loyang dengan mentega.

2. Pukul telur dan susu sehingga sebati.

3. Celup roti ke dalam bancuhan susu tadi dan susun ke dalam bekas sehingga penuh.

4. Tuangkan separuh dari inti tadi ke atas roti dan ratakan.

5. Susun kepingan keju ke atas daging.

6. Ulangi dan tambah lagi satu lapis roti dan daging.

7. Akhir sekali, taburkan parutan keju Mozzarella di atas lapisan atas sekali.

8. Jika ada lebihan telur, siramkan di atas roti.

9. Bakar pada suhu 180ºC lebih kurang 40 minit.

Kredit Resepi : Mimie Ali

RESEPI SARDIN ROLL MUDAH

RESEPI SARDIN ROLL MUDAH

BAHAN-BAHAN DOH

1kg tepung gandum
150gm majerin
1cawan mnyak msk
1 sudu besar garam
Ais

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Cairkan majerin biarkan suam dan satukan semua bahan.Air letak sedikit demi sedikit sampai jadi doh Inti sardin

BAHAN-BAHAN INTI

1kg ubi kentang(parut halus)
3 biji bawang besar(cincang)
1 tin sardin saiz besar
Garam dan aji

CARA MEMBUATNYA

1.Letakkan semua bahan dalam kuali dan masak sampai kering.

CARA MENYEDIAKAN

1 .Letakkan Doh mengikut kesukaan dan penyekkan memanjang atau bentuk bujur.

2.Masukkan inti.

3.Gulungkan doh bersama inti.

4.Goreng.siap.

Kredit: Junairah Jni.

RESEPI PUDING ROTI KUKUS BERKUAH SOS KASTARD

RESEPI PUDING ROTI KUKUS BERKUAH SOS KASTARD

PUDING ROTI KUKUS

BAHAN- BAHAN

5 keping roti gardenia ( roti lain pun boleh la )
2 biji telur
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanila
1 tin susu cair
2 sudu butter
Kismis ( beli je 1 kotak kecil )

CARA- CARANYA :

1.Masukkan telur, gula, esen vanila ke dalam satu bekas, mixer sampai sekata / kembang (nak guna blender pun boleh)

2.Masukkan susu cair, kacau sekata.

3.Ambil roti, sapukan butter depan dan belakang (kalau nak carik-carikkan pun boleh ya!) susun dalam loyang.

4.Tuang ke semua adunan ke atas roti dalam loyang, dan tabur kismis.

5.Kukus selama 20-25 minit.

SOS KASTARD

BAHAN-BAHAN

2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula
1 tin susu cair
1 sudu kecik esen vanila.

CARA-CARA MEMBUATNYA

1.Masukkan semua bahan di atas, masak atas api perlahan, kacau sampai masak.
pastikan di kacau untuk mengelakkan ianya berketul.

Credit to Fb Page
Resepi masakan malayu

Sunday, November 12, 2017

RESEPI NASI TOMATO

RESEPI NASI TOMATO

BAHAN-BAHAN

BAHAN-BAHAN NASI

4 cawan beras
2 biji tomato
1 biji bawang besar
1 helai daun pandan
1/2 cawan susu cair
2 sudu butter
3 sudu minyak masak
Rempah kasar
3 sudu tomato puri
Garam
Air secukupnya

BAHAN AYAM MASAK MERAH

1 ekor ayam
1 1/2 biji bawang besar (dikisar)
5 biji bawang putih (dikisar)
2 cawan cili kering (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
Rempah kasar
1 biji tomato

BAHAN ACAR

1 biji timun
1/2 biji nenas
1 biji bawang besar
1 batang cili hidup
3 sb cuka
5 sb gula

CARA-CARA MEMBUATNYA

Langkah 1
Beras hendaklah dibasuh dah direndam terlebih dahulu

Langkah 2
Tumis rempah kasar bersama bawang, apabila sudah layu masukkan tomato yang dipotong dadu

Langkah 3
Masukkan susu cair, tomato puri dan daun pandan

Langkah 4
Masukkan beras dan air mengikut sukatan. Jangan lupa masukkan garam sebagai perasa

Langkah 5
Untuk masak ayam masak merah, tumis rempah kasar dan bawang besar hingga naik bau

Langkah 6
Masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.

Langkah 7
Masukkan gula melaka dan sedikit air. Apabila menggelegak, masukkan ayam yg sudah di goreng. Perasakan dengan garam. Sedia dihidang.

Langkah 8
Potong kesemua bahan untuk membuat acar, dan gaul bersama cuka, gula dan garam. Sedia dihidang

Kredit to Page Fb Seminit Resepi

RESEPI TAUHU BERGEDIL

RESEPI TAUHU BERGEDIL

BAHAN- BAHAN TAUHU

Tauhu kering 10 biji
Telur 1biji
*2 biji kentang (rebus & lenyek)
*Isi Ayam / daging (rebus & cincang/carik)
*Bawang besar
*Lada besar (kalau suka pedas boleh guna lada kecik)
*Daun Sup
*Garam
*lada sulah

CARA - CARA MEMBUAT TAUHU BEGEDIL

1.Satukan bahan * dan gaul sebati
2.Guntingkan tauhu berbentuk X
3.Sumpatkan bergedil kedalam tauhu
4.Pukul telur dan celupkan tauhu bergedil kedalamnya.
5.kemudian goreng.

BAHAN-BAHAN SOS THAI

*1/2 biji Bawang besar
*15-20 Lada kecil (megikut kepedasan yg *korang suka)
*1/2 biji lada merah (utk nmpak cantik je)
Daun ketumbar
*6biji limau nipis (perahkan)
*Gula
*Garam
1 sudu Tepung jagung (bancuh dengan air)
Cuka (tambahkan kalo tak cukup masam)

CARA-CARA MEMBUAT SOS THAI

1.Satukan kesemua bahan * kemudian blend
2Masakkan bersama tepung jagung sehingga pekat.

Credit : Nurhafizah Ramat

RESEPI CUCUR UDANG RANGUP

RESEPI CUCUR UDANG RANGUP

BAHAN-BAHAN

3 cawan tepung gandum
1 sudu teh instant yis
2 cawan air suam panas
1 biji telur
1 sudu teh garam halus
Sedikit serbuk dkunyit
Segenggam taugeh
10 helai daun kucai di potong memanjang
Carot di sagat
1 biji cili merah di hiris nipis.

CARA-CARANYA

1.Ayak tepung dan campur semua bahan dan gaul sebati.perap 1/2 jam.

2.Panaskan senduk yg hendak di gunakan

3.letak adunan dalam senduk dan letak udang seekor..agak dah tak melekat di senduk keluarkan

4.goreng hingga garing

5.toskan minyak.

SOS CECAH

5 batang lada merah
6-7 biji cili padi
2 biji bawang putih
1/2 cawan sos cili
4 cawan air
air asam jawa
Garam gula secukup rasa..

1.Blender semua bahan dan masak hingga mendidih.

2.Bancuh tepung jagung dgn air sikit ikut kepekatan yg anda suka.

3.Kacau sebati ...tutup api.

Kredit resepi : Izzat Mustaffa

Friday, November 10, 2017

RESEPI LAKSAM

RESEPI LAKSAM

Bahan- bahan (laksam):

- 3 cawan tepung beras
- ½ cawan tepung gandum
- 3 cawan air panas - 2 cawan air biasa

Bahan-bahan (kuah):

- 400g ikan kembung rebus - 2 biji bawang besar - 5 ulas bawang putih - 1 inci halia - 1 cawan santan - 1 sudu kecil lada hitam - 1 asam keping - Garam - Gula
Santan cair

Bahan-bahan hidangan:

- Sambal belacan
- Ulam: Kacang panjang, bunga kantan, timun, dan daun kesum

Cara-cara:

1. Gaul tepung beras dan tepung gandum dengan air sehingga sebati.
2. Sapu minyak pada loyang dan kukus adunan hingga menggelembung.
3. Biarkan sejuk. Kemudian gulung dan potong.
4. Kisarkan ikan kembung rebus, bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam bersama santan.
5. Dalam periuk, didihkan bahan kisar.
6. Tambahkan santan cair.
7. Masukkan asam keping, garam, dan gula.
8. Hidangkan laksam dengan sambal belacan dan ulam.

Credit to @seismikmakan

Thursday, November 9, 2017

RESEPI KEK COKLAT MOIST MUDAH

RESEPI KEK COKLAT MOIST MUDAH

BAHAN BAHAN KEK

240g Tepung gandum
60g serbuk koko
230g gula
1 cawan minyak
1 cawan susu cair ( guna 2 sudu susu tepung kacau dalam air pun boleh )
5g asen vanila
5g sodium bikarbonat
2 biji telur

CARA CARA MEMBUATNYA

1.Campurkan semua bahan dan kacau guna senduk sehingga sebati (Sebelum tu panas pengukus dulu )
2.Lapik loyang menggunakan kertas minyak dan tuang semua bahan tadi.
3.Ikat kain pada penutup periuk pengukus.
4.Kukus kek selama 60 minit ( Dah boleh mula check kek dengan cucuk guna selepas 50 minit, kalau dah ok boleh tutup api )

BAHAN BAHAN TOPPING

30g serbuk koko
2 sudu minyak masak
1 cawan susu pekat manis
Coklat rice

CARA CARA MEMBUATNYA

1.Campurkan susu pekat manis, minyak dan serbuk koko dan gaul secara double boil. Agak agak likat terus angkat.

CARA HIDANG

1.Setelah kek sejuk, letakkan toping keseluruhan kek.

2.Taburkan coklat rice.

3.Siap!

Cair dalam mulut bakhanggg

TIPS:
1. Kukus kek lebih moist berbanding bakar.
2. Topping boleh adjust ikut selera masing masing, lebihkan/kurangkan susu atau serbuk koko.
3. Letak topping ketika kek sudah sejuk.
4. Resepi diatas boleh juga digunakan untuk buat cupcake. (Kukus 20 minit )
Selamat mencuba!

SHARE biar sama sama boleh cuba.

RESEPI CHEESY WEDGES ALA KFC

RESEPI CHEESY WEDGES ALA KFC

BAHAN-BAHAN

4 biji kentang – Kalau tak nak kupas kulit pun tak mengapa. Tapi, pastikan ianya dibasuh bersih ya.
Mixed herbs
Lada sulah
Garam
Tepung jagung (boleh juga guna tepung goreng serbaguna Bestari)
cheezy-wedges-3

CARA-CARA

1. Potong Kentang

Pertama sekali, potongkan kentang dalam bentuk wedges.

2. Kukus

Kemudian, kukuskan kentang supaya agak-agak lembut. Lebih kurang dalam 5-7 minit.

3. Gaulkan Mixed Herbs

Selepas dikukus, keluarkan dan letak dalam mangkuk. Tabur mixed herbs, lada sulah dan garam. Ini jenama yang saya gunakan. Nak gunakan jenama lain pun boleh.

Gaulkan biar sebati.

4. Taburkan Tepung Jagung

Seterusnya, taburkan pula tepung jagung. Gaul sebati.

5. Goreng

Goreng tenggelam dalam minyak hingga kekuningan dan garing. Apabila siap, bolehlah dihidang bersama sos cili atau sos cheesy.

Di bawah ini adalah cara membuat sos cheesy homemade.

CARA BUAT SOS CHEESY HOMEMADE

Berikut adalah bahan dan cara membuat sos cheesy homemade yang boleh anda cuba.

BAHAN-BAHAN

3-4 sudu makan mentega / marjerin
250ml susu segar / susu cair
1 sudu makan tepung gandum yang diayak
1 kiub pati ayam
6 keping keju biasa
sedikit serbuk lada hitam & lada putih
sedikit pewarna kuning (optional)

CARA-CARA

1. Panaskan Bahan

Mula-mula, cairkan mentega. Kemudian masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sehingga tepung sebati.

2. Masukkan Kepingan Keju

Masukkan pula kepingan keju, kiub pati ayam dan serbuk lada. Kacau sebati hingga masak.

Pewarna kuning boleh ditambah untuk menaikkan warnanya.

3. Siap

Pastikan sos tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Agak-agak dah sesuai, boleh tutup apinya dan terus dihidang bersama kentang wedges tadi. Tambah mayonis pun sedap.

* Kalau nak lagi mudah, gunakan terus serbuk cheese segera. Cuma ambil 3 sudu besar serbuk ini dan bancuh dengan air panas. Kacau-kacau hingga ia menjadi sos.

selamat mencuba!

RESEPI BUTTERMILK CHICKEN

RESEPI BUTTERMILK CHICKEN

BAHAN-BAHAN

1 ketul Dada Ayam - potong kiub kecil
1 biji Putih Telur
1/2 cawan Tepung Kentucky
2 sudu besar Butter
1 ulas Bawang Putih - cincang
2 tangkai Daun Kari
3 biji Cili Padi
1/2 cawan Susu Cair Evaporated (kurangkan/tambah ikut keperluan kepekatan)
Garam & Serbuk Lada

CARA-CARA MEMASAKNYA

1. Perap ayam dgn garam, serbuk lada & putih telur selama 5-10 minit.
Golekkan ke dlm tepung Kentucky & goreng sehingga masak & garing.
2. Cairkan butter & tumis bwg putih, daun kari & cili padi sehingga wangi.
Masukkan susu sedikit demi sedikit, tambah garam & lada, kacau sehingga pekat.
3. Tuangkan ke atas ayam goreng & hidangkan segera dgn nasi putih.

Sumber Fb
Resepi Memikat Suami

Friday, November 3, 2017

RESEPI SIAKAP STIM LIMAU

RESEPI SIAKAP STIM LIMAU

BAHAN-BAHAN

1. 2 sudu cuka
2. 1 sdk garam
3. Halia (dihiris)
4. 10-15 Cili padi (cincang kasar)
5. Akar ketumbar (dicincang halus) 3 akar
6. Bawang putih (dicincang halus) 3 sudu besar
7. 1 sudu teh gula
8. 2 sudu sos ikan
9. 3-4 sudu air limau

CARA-CARA MEMASAKNYA

1. Cuci ikan dgn cuka dan garam. Untuk menghilangkan bau hanyir pd ikan kukus dgn halia
(kukus selama 20 minit)

2. Buat sos dengan gula, sos ikan, jus limau, bawang putih, cili, akar ketumbar (gaul sebati)

3. Hias dengan bawang putih, limau, daun ketumbar.

Siap!

Credit : Sagacious Sally

Wednesday, November 1, 2017

RESEPI DAGING BAKAR AIR ASAM

RESEPI DAGING BAKAR AIR ASAM

CARA MEMBUATNYA

Perap daging dgn halia bawang putih kunyit sejam atau lebih pastu bakar

Air asam
Potong bwg merah
Cili api
Daun kesom
Tomato
Kasturi
Belacan di bakar
Budu

Gaulkan semua sekali bahan dgn air asam jawa boleh tambah gula merah dgn budu kalau nak..Jgn lupa tambah garam gula perasa..boleh makan dgn ikan bakar jugak.

Kredit Resepi: kak laila @ norlaila dlaila dlaila