Wednesday, May 18, 2016

RESEPI KUIH BINGKA UBI





RESEPI KUIH BINGKA UBI
.
 
BAHAN - BAHAN

4 Cawan ubi parut / dikisarkan (ubi kayu anggaran 2 kg)
1 cawan gula pasir
2 Biji telur
1/2 sudu garam
1 1/2 cawan santan pekat ( jgn cair nanti adunan lembik )
2 sudu besar minyak- untuk campur dalam adunan
2 sudu besar minyak- untuk sapu pada loyang
sedikit mentega/butter – untuk tabur atas kuih sebelum di bakar
beberapa titik pewarna kuning

.
CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Kisar / parutkan ubi bersama air dan tapiskan / parut ubi sehingga cukup 4 cawan.

2. Masukkan ubi dalam mangkuk adunan.

3. Masukkan telur, gula, garam, dan beberapa titik pewarna kuning.

4. Kacau dan tuang santan sedikit-sedikit sampai adunan menjadi sebati

5. Sapukan loyang dengan minyak dan panaskan oven ke suhu 200 darjah api atas & bawah

6. Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz kecil anggaran 8 inci.

7. Sudukan beberapa sudu butter & ditaburkan di atas adunan.

8. Bakar selama 45 minit hingga 1 jam, bergantung pada tahap kerak yang anda suka....
bergantung kepada oven

9. Potong bila dah sejuk.




AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

 

RESIPI KEK BATIK TOPPING CHEESE LELEH


 RESIPI KEK BATIK TOPPING CHEESE LELEH

BAHAN - BAHAN

1 bungkus biskut marie
1 bungkus kecil milo
Susu pekat 1/2 tin
1 ketul buttercup
1/4 cawan susu cair
2 biji telor
1 sudu kecil nescafe

TOPPING CHEESE

250 g cream cheese
1/2 cwn susu pekat +-
1 sudu perahan lemon
sedikit susu cair

*Pukul sampai sebati.
 
 
CARA - CARA MEMBUATNYA

Cairkan buttercup dalam kuali..
Bila dah cair masukan milo,serbuk nescafe,susu pekat susu cair serta telur 
 masak sampai sebati.

Masak dengan api kecil supaya milo dan buttercup sebati dan tak berketul.
Bila dah sebati,Masukan biskut Marie.
 kacau sampai sebati.

Masukan dalam bekas.tekan untuk rata dan padat.
Biarkan sedikit sejuk sebelum menuang Topping Cheese 

***untuk perhiasan anda boleh taburkan chocolate rice atau nestum di atas Topping Cheese.






AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my




RESIPI TART NANAS TRADISIONAL


RESIPI TART NANAS TRADISIONAL

 
BAHAN - BAHAN

500 gm tepung gandum
400 gm mentega
120 gm gula aising
100 gm tepung jagung
75 gm susu tepung
1 sudu teh garam
1 sudu teh vanilla
Kuning telur untuk d sapu pada biskut

 
CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan susu tepung... Ketepikan.

2. Putar gula aising, mentega, garam serta vanilla kira² 10 - 14 minit.. 
putar pada kelajuan kuat selama 10 minit.

3. Masukkan campuran tepung dan susu tepung tadi ( no.1 ) dan putar sebati.

4. Picit adunan menggunakan acuan nastar.

5. Isikan dengan jem nenas dan gulung dengan kemas..
6. Sapu adunan dengan kuning telur..

7. Bakar pada suhu sederhana sehingga biskut masak.. 
( Bakar pada suhu 150°C selama 15 - 18 minit bergantung pada oven ).
 
8. Sejukkan sebelum d masukkan ke dalam balang.






AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my



RESIPI BISKUT SNOW ALMOND


RESIPI BISKUT SNOW ALMOND

BAHAN A

260gm mentega
150gm gula kaster
1 tsp esen vanila
50gm serbuk badam

 
BAHAN B

300gm tepung red rose
50gm tepung kastard
50gm susu tepung
40gm tepung jagung

 
 HIASAN

Coklat masakan
Breadcrumb putih


CARA - CARA MEMBUATNYA


1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.

2. Canai dan terap dengan acuan di sukai.

3. Bakar pada suhu 140C selama 30 minit.

4. Sejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yang di cairkan secara double boiler dan golekkan biskut ke dalam breadcrumb.
5. Apabila dah kering boleh la disimpan dalam bekas kedap udara



sumber 
  




AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

 

Monday, May 16, 2016

RESIPI BISKUT KACANG HIJAU


RESIPI BISKUT KACANG HIJAU


BAHAN - BAHAN

1 kg tepung kacang hijau
1 kg tepung gandum
500g gula icing
1 sudu kecil garam halus
650 g minyak mazola atau secukupnya sehingga menjd doh yg lembut

Sapuan: 
2 biji kuning telur + 1/2 sudu kecil air + sket pewarna kuning

 
CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Gaulkan semua bahan kecuali minyak.

2. Kemudian masukkan minyak sedikit demi sedikit sehingga mendpt doh yg lembut sehingga boleh digentel bulat.

3. Susun dlm loyang bergris kemudian sapu dgn campuran kuning telur.

4. Bakar pd suhu 160C selama 20 min atau sehingga masak.

5. Sejukkan dan boleh lah disimpan kedlm bekas kedap udara.






AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my


 

RESEPI MACAROON NUTELLA


RESEPI MACAROON NUTELLA


BAHAN - BAHAN

80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
65g gula castor
80g serbuk almond
140g gula icing
Pewarna
Filling (Nutella)
 

CARA - CARA MEMBUATNYA

1-Satukan serbuk almond dan gula icing. Kemudian ayak dan ketepikan (*)
 
2-Pukul putih telur sehingga kembang dengan kelajuan mixer maxima
 
3-Masukkan gula castor sedikit demi sedikit sehingga adunan kental dan bertanduk
 
4-Masukkan 1/4 campuran (*) dengan menggunakan spatula
 
5-Masukkan pewarna mengikut kesukaan
 
6-Masukkan adunan kedalam piping beg
 
7-Picit di atas kertas minyak (kertas minyak siap di lukis bulatan sebesar 20sen)
 
8-Ambik toothpick pecahkan gelombang udara untuk mengelakkan permukaan macaroon berlubang
 
9-Rehatkan macaroons lebih kurang 30-45minit (Pastikan ia kering tak melekat dengan jari)
 
10-Panaskan oven 140c - 150c dan bakar selama 15-20 minit
 
11-Selepas masak biarkan macaroons sejuk & renjiskan air dibelakang kertas minyak untuk senang tanggalkan
 
12-Letakkan filling (Aku gunakan Nutella & Kacang)
 
 
 

 
 AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
 
 

Friday, May 13, 2016

RESIPI MEE BELACAN SARAWAK

 
RESIPI MEE BELACAN SARAWAK 
 
 
BAHAN-BAHAN 
 
Mee Hoon

*(utk sebungkus meehon - mkn untuk 5-6 org)

BAHAN A
 
Bwng Putih (5 ulas)
Bwng Merah (4 ulas)
Bwng Besar (1 ulas)
Udang kering (1 sudu besar)
Belacan (1 sudu besar)
Kepala Udang Payak (dlm 20 kepala)
Cili Padi (4)
Cili Hidup (2)
*jika mahu pedas boleh tambah cilinya
Pati belacan (brand Knorr)
Pati ayam (brand Knorr) 
 
BAHAN B 
 
 Meehoon (celur)
Sotong Kembang (celur + hiris kecil)
Timun (hiris kecil)
Kacang tanah diTumbuk
 
 
CARA - CARA MEMBUATNYA  
 
1. Kisar Bahan A di atas. Tumis hingga naik bau
 
2. Di periuk yang berlainan, rebus kepala udang.
 
3. Air rebusan di tuang ke dalam tumisan. Masukkan 2 sudu besar pati belacan (brand Knorr) dan 
satu sudu kecil pati ayam (brand Knorr)
 
4. Masukkan sos tiram, kicap pekat dan kicap manis sedikit.
 
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
 
6. Akhir skali masukkan tepung jagung sesedang pekat.
 
7. Angkat hidang bersama Bahan B
 
 
 
 
 
AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my
 
 
 

Monday, May 9, 2016

RESEPI UDANG BAKAR BERKEJU


RESEPI UDANG BAKAR BERKEJU

BAHAN - BAHAN
600 gram udang harimau
280 gram keju
 100 gram mentega
50 gram bawang putih (dicincang halus)
10 gram garam
  10 gram serbuk perasa
  20 gram gula
  50 gram susu cair


CARA - CARA MEMBUATNYA

Belah dua udang harimau. 
Perapkan dengan bawang putih, garam, serbuk perasa dan gula.
 Biarkan kira-kira 15 minit.

Susun kepingan keju pada bahagian tengah udang. Diikuti dengan susu cair.

Susun udang atas dulang yang disapu mentega. 
Bakar dalam ketuhar pada suhu sederhana kira-kira 10 minit.


AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

RESIPI AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS


RESIPI AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS


BAHAN - BAHAN

1 Ekor Ayam
1 Biji Bawang Bombay / Holland
10 Biji Bawang Putih
2cm Halia
2 Sudu Besar Lada Hitam
3 Sudu Besar Kicap Manis
2 Sudu Besar Sos Tiram
2 Sudu Besar Madu
2 Sudu Besar Gula Pasir
1 Sudu Besar Serbuk Pati Ayam
1 Sudu Besar Serbuk Oregano
2 Sudu Besar Minyak Zaitun


CARA - CARA MEMBUATNYA

Bersihkan ayam. Lumur dengan garam dan limau nipis, perap selama 20minit.

Potong halus bawang bombay, bawang putih, dan halia. Kemudian kisar semua bahan-bahan tersebut. 

Tambahkan madu, kicap manis, sos tiram, serbuk pati ayam, garam, gula, lada hitam, dan minyak zaitun, gaul rata.

Lumurkan bahan-bahan tadi pada ayam. Perap selama 1 -2 jam atau semalaman di peti dalam sejuk.

Panggang ayam didalam oven dengan suhu 170-180'c selama 1 jam 30 minit. Tambah masa pemanggangan jika ayam masih belum masak lagi. (Bergantung pada saiz ayam dan kapasiti oven). Setiap 15min, sapu lebihan bahan perapan keatas ayam.

Angkat dan tabur dengan serbuk lada hitam kasar.

Boleh di hidang bersama nasi ayam atau di makan begitu saja bersama salad.







AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my




Tuesday, May 3, 2016

RESEPI LASAGNA COKELAT OREO


RESEPI LASAGNA COKELAT OREO


BAHAN - BAHAN A

36 ketul oreo dikisar (ambil krimnya sekali)
6 sudu besar butter dicairkan

Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul rata. Ketepikan.

 
BAHAN - BAHAN B

200 gm cream cheese
1 cawan Non-dairy whipping cream
100 gm gula kastor (boleh juga guna gula aising jika suka)
2 sudu besar susu segar

Cara - cara membuatnya

1. Pukul cream cheese sehingga lembut.

2. Kemudian masukkan gula kastor atau gula aising dan pukul lagi

3. sehingga ianya lembut dan gebu. 

4. Masukkan susu segar dan pukul sebati. Ketepikan. 

5. Di dalam bekas yang lain, pukul Non-dairy whipping cream hingga kental. 

6. Kemudian campurkan ke dalam adunan cream cheese tadi dan kaup balik sehingga sebati. Masukkan ke dalam piping bag.

 
BAHAN - BAHAN C

(CHOCOLATE COCONUT PUDDING): 

1/4 cawan tepung jagung
1/2 cawan gula kastor
1/8 tsp garam
1 1/2 cawan susu segar
1 1/2 cawan santan pekat
185 gm dark chocolate, dicincang
1 tsp esen vanilla
1 tbsp serbuk koko

 
Cara - cara membuatnya

1. Campurkan tepung jagung bersama gula dan garam ke dalam bekas. 

2. Kemudian campurkan susu segar dan kacau perlahan. Masak di atas double boiler dengan api sederhana.
Sentiasa menggaul adunan sehingga ianya sebati dan pekat (15 - 20 minit). Boleh guna hand whisk . 

3. Tambahkan coklat cincang dan kacau selama kira-kira 2 - 4 minit atau sehingga puding kental. 

4. Kemudian alihkan dari api dan masukkan esen vanilla. Kacau rata. 

5. Sejukkan dan ketepikan.

** Note : Tapis puding dengan menggunakan penapis sekiranya puding yang terhasil itu berketul-ketul.

 
CARA - CARA MELAPIS

1. Masukkan sedikit biskut oreo kisar (bahan A) ke dalam bekas yang digunakan. 

2. Kemudian picitkan adunan bahan-bahan B di atasnya. 

3. Lapis di atasnya dengan chocolate coconut pudding dan ratakan. 

4. Picitkan lagi adunan bahan-bahan B di atasnya. 

5. Taburkan dengan chocolate chips, biskut oreo kisar dan sedikit parutan coklat. 

6. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dinikmati. Selamat mencuba






AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my


Wednesday, April 20, 2016

RESEPI UDANG LEMAK MERAH DGN KACANG PANJANG


RESEPI UDANG LEMAK MERAH DGN KACANG PANJANG


BAHAN - BAHAN

1/2 kg. udang - cuci bersih dan toskan.
4 tangkai cili padi merah *
2 tangkai cili merah *
5 biji bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 biji buah keras *
1 cm kunyit hidup * (bahan * dikisar bersama dgn sedikit air)
2 batang serai - diketuk
2 cawan santan pekat
6 urat kacang panjang - dipatahkan 2 inci
2 keping kecil asam gelugor
garam dan gula secukup rasa
3 sudu besar minyak untuk menumis


CARA - CARA MEMASAKNYA

Panaskan minyak dalam periuk/kaserol. Tumis bahan kisar bersama serai hingga pecah minyak. Gunakan api perlahan.

Kemudian masukkan udang dan gaul balik sekejap.

Masukkan santan pekat dan asam gelugor, biar mendidih.

Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Akhir sekali masukkan kacang panjang dan biarkan sekejap. Jangan sampai layu. Tutup api.

Hidangkan bersama nasi putih...







SELAMAT MENCUBA

AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my

 

RESEPI UDANG GORENG BUTTER DAN TELUR MASIN


RESEPI UDANG GORENG BUTTER DAN TELUR MASIN

BAHAN - BAHAN

500 gm udang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Minyak
3-5 sudu besar butter
6 ulas bawang putih - di cincang
15 biji cili padi ~ dihiris serong
4 tangkai daun kari
2 biji telur masin ~ direbus & hancur
2 sudu kecil gula
10 sudu besar susu cair/susu segar
1 sudu kecil tepung jagung


CARA - CARA MEMASAKNYA

Telur masin rebus dibuang kulit dan dihancurkan. Ketepikan.

Udang dibersihkan dan digaul dgn garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng sekejap sehingga udang berubah warna. Angkat dan ketepikan (buangkan semua lebihan minyak).

Panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi hingga wangi dan masukkan telur masin yg dihancurkan tadi.

Kemudian masukkan susu segar dan gula. (tak perlu letak garam sebab dah ada rasa masin dari telur masin)

Kacau rata dan masukkan udang. Kacau lagi. Masukkan bancuhan tepung jagung dengan air untuk memekatkan kuahnya. Masak seketika, kemudian bolehlah dihidangkan.





SELAMAT MENCUBA

AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my


 

 

Monday, February 29, 2016

RESEPI AIS KRIM SUMI


Ais Krim Sumi semakin tersebar di seluruh Malaysia dan nampaknya mula mendapat tempat dihati sesiapa yang sahaja sehingga di sana sini orang ramai mula mencari resepi dan cara membuatnya.Seterusnya Ais Krim Sumi menguasai carta carian dalam enjin carian di seluruh Malaysia pada awal tahun 2016 ini.Malah ada beberapa peminatnya mula menjadikan ianya sebagai produk untuk dijual kepada orang ramai.

Duduk petang - petang dalam keadaan cuaca panas sememang nya tekak mencari sesuatu seperti Ais Krim Sumi ini untuk menghilangkan dahaga.Jadi setelah saya mencari beberapa sumber saya kongsikan kepada anda semua resepi atau cara - cara membuat ais krim sumi ini dari salah satu sumber yang mudah untuk difahami dan diikuti ini.


 RESEPI AIS KRIM SUMI

BAHAN - BAHAN


Tin Susu Pekat
1 Tin Susu Cair
4 Tin Air
2 Bungkus Sumi (Pelbagai warna)
Sedikit Garam
Plastik aiskrim

 
CARA - CARA MEMBUATNYA

Sumi dipotong 4 atau lebih

Susu Pekat, Susu Cair, Air dan garam dipanaskan sehingga mendidih

Sejukkan

Masukkan sumi kedalam plastik dan masukkan bahan yang didihkan tadi

Ikat dan masukkan kedalam peti ais beku.

Setelah beku boleh la makan






SELAMAT MENCUBA

AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.my


 

 

Tuesday, February 23, 2016

RESEPI HOME MADE BEEF LASAGNA BY KAK NOR AZNI



RESEPI HOME MADE BEEF LASAGNA BY KAK NOR AZNI

BAHAN - BAHAN

500 gram daging cincang
1 biji bawang besar dan 4 ulas bwg putih di cincang
500 ml susu full milk
1 botol sos tomato segera/tomato chunks
Spread of cheese (sy pakai mozarella dan 4 keping cheesedale je..jimat)
3 sudu tepung gandum
Spices(ni yg sy pakai -Thymes, Oregano, Mixed Herbs, Blackpepper)
5 sudu butter
Sekotak Kepingan Lasagna


CARA - CARA MEMBUATNYA

1. Tumis bawang yg di cincang sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging. Masak sehingga warna kusam.

2. Masukkan sebotol sos tomato segera ke dalam daging dan kacau. Masak sehingga daging empuk.

3. Perasakan dgn garam dan spices yg anda ada.

4. Untuk masa white sauce, Cairkan butter dalam pan anda. Kemudian masukkan 3 sudu tepung dan kacau sehingga tidak berketul2.

5. Masukkan susu sehingga nak mendidih dan kemudian masukkan 4 keping cheesedale. Kacau hingga sebati dan tutup api.

6. Rendam sebentar kepingan lasagna. Jgn lama sgt kalau tak nnti hancur. Sy celup dlm air dalam beberapa saat je. Tak perlu lama sbb nnti bila tuang kuah daging dan white sauce kepingan akan lembut sendiri.

7. Susun kepingan lasagna-sos daging-white sauce-tabur cheese- dan urutan yg sama hingga habis. Akhir skali taburkan cheese atasnya.

8. Bakar suhu 180 darjah celcius semalam 30 ke 40 minit bergantung pada oven dan saiz bekas lasagna anda.

SUMBER  DI SINI 


SELAMAT MENCUBA

AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.com

RESEPI BISKUT HANDMADE FAMOUS AMOS HAZELNUT CHOCOLATE

RESEPI BISKUT HANDMADE FAMOUS AMOS HAZELNUT CHOCOLATE

BAHAN A

1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (~+75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu tepung
1/2 sk vanilla extract

BAHAN B

2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
1 cawan semi sweet chocolate chips


CARA - CARA MEMBUATNYA.

Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk.
Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbanat dan serbuk cream of tartar.

Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.

Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.

NOTE

1) Resepi asal guna 1 cawan gula kaster dan 1 cawan gula perang. Jika tak suka manis, boleh guna 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang sahaja (untuk adunan penuh yang menghasilkan 100 biji)

2) Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan

3) Untuk cookies yang bentuknya cantik dan tidak leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dalam fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dalam dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya adunan tidak cair.









SELAMAT MENCUBA

AZLAN RUMADI
www.azlanrumadi.blogspot.com