RESEPI LAKSA JOHOR PALING SEDAP DAN MANTAP!
BAHAN- BAHANNYA:
Mee laksanya adalah - Spagetti
Bahan A -
(direbus dan dimesin - asingkan):
Ikan kembong
Ikan Sardin
Ikan Tenggiri
100 g udang basah
1 1/2 paket kecil udang kering
Bahan B
(dimesin):
Bawang besar - 5 biji(kuah lebih manis
bawang putih 3 ulas
cili kering - 15 -20tangkai
halia - 2 ibu jari
lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
serai - 2 batang dihiris halus dan dimesin
asam keping - 2 keping
santan pekat 1 kotak / paket atau lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari ikan (saya guna 2 paket)
BAHAN HIAS
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus( ade juga yang potong keliling n jadi mamc bawang bila dipotong bulat)
tauge buang ekor (segar)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum diracik halus
lobak asin
BAHAN SAMBAL
cili api/merah
bawang
ikan bilis
belacan
** kukus bahan - bahan di atas di atas dan blender
** masukkan air asam jawa dan gula semasa nak blender
CARA-CARANYA:
1. Rebuskan ikan, udang dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
CARA MEMBUAT KUAH
1.Tumis minyak dan masukkan bahan B hingga wangi
2.Bila garing, masukkan rempah kari cili belender dan kacau sebentar sehingga naik bau 1/minit
3.Masukkan ikan/udang yang dimesin
4.Masukkan santan pekat diikuti dengan 2 mangkuk air
5.Masukkan asam keping
6.Tambah garam dan gula untuk rasa
7.Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 jam ke 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan di dalam peti sejuk
Kredit Resepi :
SENDUK DAN KUALI
No comments:
Post a Comment