RESEPI MI KUAH DAGING
BAHAN KUAH
1 biji bawang holland
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1/2 inch halia
2 biji tomato
Potong semua bahan diatas, dan tumis sehingga naik bau. Lepas tu blend semua bahan
Cili kering kisar
1 biji kentang russet
2 biji keledek merah
Daging
Asam keping
1 tin tomato soup
Susu pekat
Garam
Gula
Ajinamoto
Sos cili
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Didihkan air di dalam periuk,
2. Masuk daging/tulang serta rebuskan sekali kentang dan keledek
2. Masuk daging/tulang serta rebuskan sekali kentang dan keledek
3. Setelah kentang keledek dah empuk, angkat pastu blend.
4. Masuk bahan kisar, 3 senduk cili kisar, kalau nak pedas letak lebih, 1 tin tomato soup, 2 asam keping,kentang yg dah blend tdi, garam, pak aji. 5 sudu besar susu pekat, 1 senduk sos cili.
5. Setelah mendidih perasakan gula mengikut citrasa masing masing.Tambahkan sekiranya ingin kuah mi yang lebih manis
6. Siap.
Sumber Resepi :
Kredit: Ika Shahar via Masak Apa Hari NI
No comments:
Post a Comment