RESEPI KUIH BUNGA PUDAK
BAHAN INTI
1 biji kelapa parut putih
240gm gula
Garam secukup rasa
Perasa ros secukupnya
Pewarna merah secukupnya
Pewarna hijau secukupnya
BAHAN KULIT
240gm tepung pulut
250ml air (zaza buat dlm 150ml jerkk)
1 sudu teh garam halus
CARA - CARA MEMBUATNYA
1. Untuk membuat bahan inti, bahagikan adunan kepada dua warna. Satukan bahan mengikut warna tersebut dan gaul sebati.
2. Kemudian sangai di atas api sederhana. Kacau sehingga kering. Ketepikan.
3. Untuk bahan B, gaulkan kesemua bahan di dalam mangkuk adunan dan biarkan selama 30 minit.
* Air campur ngan garam kemudian renjis-renjiskan dalam tepung Sedit demi sedikit sampai abis, gaulkan dengan tepung sampai jadi macam serbuk roti.
4. Setelah itu, panaskan kuali leper dengan api sederhana panas.
5. Masukkan satu sudu makan adunan tepung ke dalam penapis dan ayak adunan menjadi bentuk bulat.
6. Seterusnya sudu inti di tengahnya dan lipat menjadi bentuk empat segi. Biarkan seketika dan barulah diangkat.
7. Akhir sekali, ulangi proses sehingga adunan habis.
8. Siap!
Kredit Resepi:
Zaza Rahman via resepi untuk suami dari isteri tercinta
No comments:
Post a Comment