RESIPI KUIH WADAI KIPENG
BAHAN-BAHAN
(Boleh makan untuk 15-20 0rang)
1. Santan Sebiji
2. Gula Melaka Seketul
3. Nangka di potong dadu (Tak nak pun tak apa)
4. Tepung Pulut 500 gram
5. Gula Perang 200 gram
6. Kapur sikit dan Garam secubit
CARA-CARA MEMBUATNYA
1. Basuh gula keras. Rebus gula keras dan gula perang berasingan. Tak boleh geng masa rebus. Biar hancur sebati.
Sambil tunggu gula sebati, boleh la buat bahan uli dulu.
2. Campur secubit garam dan sedikit kapur dalam semangkuk air suam. Kacau sampai larut.
3. Tuang sikit-sikit air campuran garam dan kapur tu dalam tepung pulut.
4. Sambil uli, sambil letak sikit air. Tak boleh letak sekali harung, sebab nak tepung betul-betul sebati
5. Lepas tu gentel kecik-kecik sampai habis tepung yang di uli tadi sampai habis.
6. Masak santan pekat bersama gula merah, gula melaka dan garam secukup rasa.
7. Rebus sampai mendidih, kemudian masukkan tepung yang di uli, masukkan nangka dan tunggu tepung timbul
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment